- Scris de Administrator Administrator
- Categorie: Istorie Locala Istorie Locala
- Creat: 13 Februarie 2018 13 Februarie 2018
- Accesări: 11516 11516
"Aceasta a fost nu numai o lipsă, ci si o dorință neînvinsă a locuitorilor acestui sat, de a-și avea bisericuța lor, în care oricând să poată aduce slavă lui Dumnezeu. Era mai greu batrânilor și tuturor să înfiripeze ruga lor în biserica parohială din Cernica, căci trebuia să înfrunte viscol și noroaie."
Astazi, avem placerea de a vă prezenta, din nou, in premieră și exclusivitate absolută, "Monografia Bisericii din Satul Caldararu" scrisa de Av. Constantin N. Popescu, aceasi persoană care a scris si "Un sat intr-o carte: Mărăcineni-Căldăraru" si pe care portalul Vox Cernica, v-a prezentat-o in aprilie 2016.
Aceasta prezentare este posbilă datorită amabilității consăteanului nostru Dl. Cornel Arghir căruia ii mulțumim pe aceasta cale.
Dupa lecturarea acestei cărti, bogată în detalii, plină de metafore și finalizată pe 21 iunie 1969, veți avea o imagine completă despre împrejurarile si persoanele care au facut posibilă construcția bisericii (și nu numai) din satul Căldăraru. Este o carte scrisă cu
suflet de către acest domn avocat, dar despre care, sătenii noștri nu știu aproape nimic. Din carte am putut afla doar ca, este unul din donatorii si susținatorii construirii bisericii, a locuit in Căldăraru si a predat ca invatator si este provenit din localitatea Chiajna. Rugăm pe cei care pot sa dea mai multe detalii sa ne contacteze. Veti putea de asemenea sa aflați detalii despre cei trecuți deja la cele drepte din "poporul căldărărean", așa cum îi plăcea să îi numească cu dragoste, pe locuitorii satului si care au contribuit cu bani, teren sau muncă voluntara pentru ridicarea bisericii si inființării cimitirului vechi dintre Manolache si Căldăraru, peste "Valea Rea". De asemenea veți afla cine a fost primul îngropat in cimitirul vechi și care intâmplător este bunicul meu și ce "mesaj" i s-a atribuit pentru cei care i-au urmat(pag. 62-63). Veți vedea cine a fost Boierul Alevra, Moș Zamfir Arghirescu ca principali donatori și sătenii care lucrau în echipe la finalizarea la timp a bisericii și cu ce greutăți s-au confruntat si de asemenea ce insemna comunitate pe vremea aceea si nu numai.
Dupa cum ati observat probabil, sunt din ce mai multi cei care sunt interesati de istoria locala a comunei si satelor noastre si din ce in ce mai multi tineri care isi rup din timpul lor prețios de pe Facebook si TV si încearcă (măcar) să înteleagă trecutul locurilor unde traiesc si eventual muncesc.
Incepand cu anul 2009, Asociatia Vox Cernica si membrii sai, si-a asumat sarcina de a colecta si de a prezerva pentru generatiile care vor urma, cat mai multe date si fapte privind istoria si identitatea noastra locala. Nu intotdeauna aceasta sarcina a fost si una usoara, tinand cont ca toate aceste informatii nu sunt detinute de o singura persoana si nu se regasesc intr-un singur loc. Din păcate, majoritatea intamplarilor, evenimentelor, faptelor, povestilor nu sunt intotdeauna puse pe hartie si pastrate intr-un raft sau uitate prin podul casei. Doar batrânii noștrii care se duc unul dupa altul, mai pot sa ne mai spuna cate ceva din amintirile lor dar nimeni nu mai are rabdare sa-i asculte.
Ceea ce se pastreaza încă sunt doar poreclele noastre de neamuri. Cei mai in varsta pot asocia aceste porecle si cu niste amintiri sau fapte ale unor persoane, figuri, infatisari. Cei tineri doar folosesc aceaste porecle in sec fara sa mai fie emotionati sau nu le mai folosesc deloc. Cui ii mai spune ceva de exemplu: A(i) lui Leibu, Fluierici, Moceaca, Chiabac, Ciocioaie, Șapte Ciorbe, Frîna, Ghiula, Troștă, Ciungu, Potcovaru, Balena, Chirițoaia, Ghergănoaica, Caras, Invalitu, Pișunică, Unguroaica, Badaloiu, Bodîrlică, Zaaria, Plăcintoaia, Bulgaru, Dudică, Velicuțu, Vilică, Ciufeni, Pasache, Lupu, Râcârî, Agentu, Deleajă, Smoacă, Brânzărița, State, Oneață, Diridi, Sică, Greceanu, Aristița, Cooperatoru, Botosu', Ciulama, Căpitanu, Bobincă, Tătău, Ciripiță, Drăcea, Poștărița, Străinu', Gîță, Soare, Boață, Liță, Litra, Belede, Zâmba, Dîra, Țîrcă, Pocaitu', Caru, Dode, Uiuioaica, Ciulică, Bobeanu, Fieraru, Tubulică, Tia, Bia, Șeș, Țivoi, Țăroi, Silicuța, Goreață, Arghirica, Ielare, Fustuliță, Bujin, Pisea, Globa, Căpățînă, Leanca, Leana lu' Barbu, Barbu lu' Leana, Tanteru, Vrăbiuță, Donu, Mane, Laie, Pripigică, Păduraru, Bidineaua, Vieru, Livița, Strofoșilă, Fâscă, Chicălău, Boceană, Dudica, Pîrțică, Brezaie, Goangă, Tractor, Ou, Chilpea, Nada, Riciu, Bivoacă, Minciu, Pictoru', Doctoru', Galinia, Bibiu, Măciucă, Ciutu, Ciută, Toia, Terci, Stalin, Oagăru, Ioajă, Tamponatu, Zdup, Țicțiric, Mirică, Lae, Aviatorul, Zbenghea, Manda, Dogoresele, Rățoi, Gogea, Străinu, Ceaonică, Rebebel, Coțo, Brânzei, Boloboc,Bobulet, Șoteaca, Damblagiu, Tănăsurcă, Potârnic, Poldomoc si altele de care nu-mi mai aduc aminte si cu scuzele de rigoare, asteptam corecturi sau completari din partea celor care nu se jeneaza de porecla lor.
În continuare vom incerca sa adunam in acelasi loc cat mai multe amintiri despre trecutul nostru si sa le transferam urmașilor. Cu aceasta ocazie invitam pe toti cei care doresc sa-și aducă intr-un fel sau altul contribuția, sau au ceva de spus in legatura cu trecutul nostru "local" si care poate fi interesant si relevant pentru generatiile viitoare, sa ne contacteze.
Și dacă tot am amintit de Facebook, ar fi extraordinar daca printr-un simplă distribuire către prieteni, să-i îndeplinim dorinta autorului ca această carte sa ajungă la câți mai mulți nepoți și strănepoți ai celor care au construit aceasta biserică (și care le aparține dupa cum spune cartea), spre aducere aminte și exemplu de ceea ce poate face o comunitate adevărata, atunci când este unită și își dorește ceva.
PS
Invitam pe cititorii nostrii sa stea "pe aproape", vor urma si alte surprize.
Pentru descărcare varianta pdf click aici:
A se citi și:
Biserica Sf Arhangheli Mihail si Gavriil (Caldararu-Cernica-lfov)
Un sat intr-o carte: Maracineni-Caldararu. Avocat Constantin N. Popescu. 1963
Monografie istorica a satului Caldararu. Invatator Stan Leu. 1936-1944
Versiune Monografia Satului Cernica a invatatoarei Victoria Folescu 1939-1944
Monografie istorica sat Balaceanca. Invatator Vasile Badicioiu. 1946
Monografie comuna Cernica. Invatatoare Victoria Folescu. 1939-1944
Satul minune din comuna Cernica unde nu te poti rataci, nici daca vrei.
Notificare comentarii
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.