Evaluare utilizator: 2 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Există, in comuna noastră, o efervescenţă forbalistică îmbucurătoare. Refacerea din temelii a terenului din Cernica şi redotarea celui din Tanganu, au declanşat/dezlănţuit energii... bănuite. În Tânganu se dispută, aproape cotidian, meciuri amicale. Construcţia cabinelor înaintează, copertinele pentru băncile tehnice sunt montate, gardul de sârmă care închide latura de răsărit este aproape gata iar jucatorii se antrenează de zor. Elan tineresc în teren, entuziasm pe margine. Dar greutăţile de abia acum încep. Ne permitem să enumerăm trei dintre coordonatele principale pe care se desfăşoară activitatea unei echipe de oriunde şi oricând:

Le prezentăm în ordinea crescătoare a importanţei:

- Baza materială. Este punctul de plecare al unei echipe. Fără teren de sport cu o minimă utilare existenţa unei echipe de fotbal este (aproape) imposibilă. Există totuşi o variantă “de avarie”: închirierea unei baze sportive pentru disputarea meciurilor. Spunem doar atât: costă ! Terenul din Tânganu a mai fost dotat cu cabine şi (în două rânduri!) cu garduri împrejmuitoare (pe toate cele 4 laturi!). Continuăm cu o binecunoscută “zicere” românească: “Este mai uşor să construieşti, decât să întreţii ceea ce ai construit”. Este exact ceea ce s-a întâmplat cu “dotările” anterioare...

- Baza umană. Adică fondul de jucători cu care să se “defileze” pe arenele sportive. În trecutul nu foarte îndepărtat fondul de jucători talentaţi şi dornici să practice fotbalul nu constituia o problemă. Tinerii îşi duceau existenşa în triunghiul: meserie (eventual studii) – sport (eventual fotbal) – dans (eventual ... twist). Desigur erau unii capabili să le facă pe toate, alţii două, cei mai mulţi doar una. Nu existau pretenţii materiale. Onoarea de a juca într-o echipa de fotbal a satului făcea toţi banii... Dar azi ? Azi lucrurile sunt mult mai complicate. Meserii ? Unde mai sunt şcolile profesionale sau cu calificare la locul de muncă? Dans? Chiar se mai dansează pe undeva? Cât despre sport (eventual fotbal) ai noştri tineri sunt foarte adaptaţi la neocapitalismul românesc: câţi bani li se oferă ca să joace. Că doar nu numai Mutu, Surdu, Şchiopu sau Lungu să câştige bani! Şi dacă nu se plăteşte cine îi pune pe cei ce se încumetă să infiinţeze echipe dacă nu au bani ! Dar mai sunt şi alte preocupări: calculatoarele, internetul, muzica, beutura. Să nu uităm unii mai studiază. Am zis unii? Noi observarăm că în comuna noastră studiază (aproape) doar reprezentantele sexului frumos şi... nefotbalistic.

- Conducere/organizare/consecvenţă/continuitate. Este problema cea mai grea: cine formează echipa de conducere/coordonare/organizare care, atenţie! să nu obosească/plictisească/falimenteze niciodată. Pentru că trebuie: selecţionaţi, transferaţi, legitimaţi jucatorii (permanent). Trebuie participat la sedinţele forurilor fotbalistice locale (permanent). Trebuie pregătit fiecare meci (permanent). Trebuie plătiţi arbitri şi observatorul (permanent).Trebuie să se facă faţă presiunilor (materiale, rezultate...) ale jucătorilor şi suporterilor/spectatorilor (permanent). Trebuie întreţinută baza sportivă... Şi bani care să curgă. În vremurile de demult de fotbal se ocupau instituţii. Oboseau cei numiţi/plătiţi să se ocupe de fotbal le luau locul alţii din acea instituţie. Acum este moda “patronului face tot”. Să dăm exemple de “dispăruţi”: Gheorghe Florea de la Rocar, Dinel Staicu de la Craiova, C-tin. Stroie de la FC Argeş, Gh. Bosanceanu de la Farul, D. Sechelariu de la Bacău.... Există şi o exceptie Jean Pădureanu de la Bistriţa. Dar până când? Să dăm şi exemple locale: în 2005 era la Sohatu un celebru domn Viorel care făcuse o echipă locală numai din... tângăneni. Unde este acum? Am avut o echipă Progresul Cernica... Mai există ?

Nu vrem să descurajăm pe nimeni. Vrem doar, ca oameni care am albit în fotbal să atragem, prieteneşte, atenţia asupra acestor probleme capitale pentru funcţionarea unei echipe. Noi de aici, din portalul nostru, le dorim succes din toată inima. Îi vom urmări cu dragoste, cu patriotism local, cu prezenţa pe terenurile comunale şi ...vom consemna oportun complexele probleme născute de ... naşterea şi menţinerea unei echipe de fotbal...

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV