Evaluare utilizator: 2 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Index articole

 

Nu demult, promiteam ca vom reveni cu detalii despre Necropola neolitica de la Caldararu, Cernica . In cele ce urmeaza avem deosebita placere sa va prezentam o lucrare realizata de doi arheologi romani Alexandu S. Morintz (Institutul de Arheologie "Vasile Parvan") si Raluca Kogalniceanu membra a Asociatiei Romane de Arheologie, lucrare care pune intr-o noua lumina obiceiurile de inmormantare din epoca neolitica. Aceasta lucrare are la baza analize statistice moderne cu privire la orientarea in cadrul necropolei ale celor 379 de morminte descoperite in 1960-1975 de catre Gheorghe Cantacuzino cu ocazia sapaturilor la satul medieval Maracineni din sec XVI si Manastirea Vorniceasa (Iezerul) din aceeasi zona. Complexul arheologic (categoria A, de interes national) mentionat se gaseste la nord-est de satul Caldararu, comuna Cernica (jud.Ilfov), la aproximativ 1 km de marginea lui.

Orientarea mormintelor necropolei neo eneolitice de la Cernica 1Terenul respectiv se afla pe o prelungire a terasei (de circa 10 m inaltime), din dreapta fostului rau Colentina, transformat in ultimele decenii,in lacul Cernica si are forma triunghiulara si se gaseste langa malul de vest al lacului Cernica, in locul unde apele lacului formeaza un mare cot spre sud. Mentionam ca la sapaturile de la Caldararu a participat si cunoscutul Sebastian Morintz, tatal lui Alexandru Morintz. Din nefericire, acest site arhelogic este mai cunoscut in strainatate si in tara decat in comuna Cernica. Dupa cum mentionam in articolul "S.O.S. Mortii si-au pierdut linistea." acest loc, mult "ravnit" din considerente pur imobiliare este in pericol de a disparea de pe harta site-urilor arheologice si odata cu acesta informatii pretioase cu privire la originille noastre.

drum soseau de centura caldararu necropola neolitica de la cernicaDin sursele noastre apropriate primariei se pare ca acest teren a fost recent, obiectul a mai multor tranzactii imobiliare in care sunt implicatii si anumiti oficiali si se zvoneste ca locul propriu zis al sapaturilor ar fi fost "mutat" in padure pentru a putea fi liber pentru inceperea constructiilor. Nu stim cum s-ar putea intampla un asemenea lucru, mai ales ca aceasta zona este inscrisa in lista monumentelor istorice, dar VoxCernica va va tine la curent cu investigatiile pe aceasta tema.

 

Comentarii   
Guest
0 # Drumu astral al omului.Guest 08-02-2016 06:07
Specia umana a pornit in univers dela rasarit si sfirseste la apus, mai clar spus; in gradul 288 [54 +235=289]. Cei pozitionati spre gradu 261 au cunoscut ca in acest grad are loc prima inviere. In gradul 282 are loc cea dea doua inviere. Ceva adevar au cunoscut ei.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV