Prin amabilitatea preotului paroh Vasile Gutea din Caldararu si in urma unei vizite de documentare la biserica din acest sat, astazi va prezentam un jurnal de front din primul razboi mondial, scris in 1916-1917, de cel care a fost Vasile Arghirescu, unul din membrii neamului lui Apostol Arghir din Caldararu. In anul 1882 Mihail Arghir, fiul lui Apostol Arghir din satul Caldararu, devenea cel de-al treilea primar al comunei Cernica Moara-Caldararu, care numara aproximativ 600 de suflete.

Primariatul lui Mihail Arghir a durat 47 de ani pana in anul 1929, data la care a si murit in urma unei suferinte la rinichi. Din indemnul superiorilor lui de la acea vreme Mihail Arghir isi schimba numele din Arghir in Arghirescu. Cel mai probabil Vasile Arghirescu este unul din fiii acestui primar si fratele lui Zamfir Arghirescu cel despre care ati putut afla din rubrica de Istorie locala, ca fiind unul din donatorii importanti in constructia bisericii din Caldararu. Din pacate, inca nu suntem siguri inca daca aceasta este exact relatia de rudenie in cadrul neamului Arghirestilor din Caldararu, dar vom continua cercetarile si va vom tine la curent. Cei care pot da mai multe detalii, ii rugam sa ne contacteze.

In acest jurnal veti gasi descrise amintiri si fapte din primul razboi mondial, din perspectiva autorului, care a fost ranit grav la ambele picioare in prima batalie pe care a dat-o din transeele de pe dealul de langa actuala comuna Tigveni, jud. Arges in data de 11 noiembrie 1916.  De asemenea sunt descrise peripetiile ca ranit si plimbat prin spitalele de campanie de pe teritoriul Romaniei precum si a celor din Odessa. In jurnal veti mai regasi versuri originale ale unor cantece patriotice, desene personale precum si cugetari interesante de la acea vreme si chiar un mic dictionar romano-rus, jocuri, precum si alte cantece romantice.

Amintirile razboiului mondial. Jurnal de front Vasile Arghirescu. 1916-1917.

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV