În anii 1970 fotbalul din comuna noastră, Cernica, a revigorat…

Echipa fanion a satului Tânganu, VICTORIA evolua cu succes în județul Ilfov…

Surprinzător echipa din Cernica, sub patronajul “boss-ului” de la cooperația meșteșugărească, d-l Ștefan, a cochetat cu campionatele Bucureștiului…

Să precizăm că în virtutea legilor sportului din acea vreme trebuiau constituite echipe de fotbal oricum și oriunde.. Așa se face că unele echipe din zona limitrofă a Capitalei au fost incluse în campionatele Capitalei… Astfel Progresul Cernica, Vulturii Pasărea, etc. și ulterior …Viitorul Tânganu au fost acceptate în campionatul municipal… cu condiții … Ca și acum… precum Steaua, fără drept de promovare.. Pentru Viitorul Tânagau ( a doua echipă, Victoria era înscrisă, cu reale șanse de promovare în Campionatul județului Ilfov) nu a fost o problemă…

Așadar să reproducem unul dintre evenimentele acelor ani…

Toamna anului 1978 - era un derby local

PROGRESUL CERNICA - VIITORUL TÂNGANU..

Locația … terenul Cernica…

Formații… Cernica cu “toată floarea cea vestită”…

(Cernica a fost un important izvor de talente fotbalistice).

Tânaganu cu rezervele de la echipa Victoria… Să amintim câțiva … Ion Constantin (Godăcel), Iodache Dumitru -Șoni, Iordache Niculae (Raj), Contică Popescu (Bazar), Radu Marian și alți jucători buni…

Conducătorul complex al echipei Viitorul acelor timpuri a fost

DUMITRICĂ FLOREA zis – VERDE…

(cunoscut ca - VERDE - este o poreclă dată de Cosma Tudor – Cocoș pentru a-l recuaște pe acela care a apărut – cu un tricou verde -pe terenurile de fotbal din Tânganu - originar din.Găgălicea-)

Semnatarul acestor rânduri era inclus în cei care se ocupau de echipă.. Din motive profesionale a sosit pe teren după începerea meciului-derby local..

Surpriză în poartă era … chiar Dumitrică Florea-Verde cu înălțimea de 165 cm…. Explicația lui a fost simplă, sinceră, directă… nimeni a vrut să stea în poartă…

Scorul a devenit repede, repede 2-0 pentru gazdele din Cernica..

Portar fiind pe timpuri m-am dezbrăcat și l-am înlocuit pe nefericitul meu fost coleg de bancă… Eu am doar 169….

În cele din urmă scorul final a fost de 5-2 pentru Cernicași….

A fost și un moment de amuzament… Am avut ca oaspeți câțiva colegi de serviciu care mereu și mereu și-au amintit de … chiloții mei cei negri care numai de … portar nu erau … Hmm!

Trecute timpuri….

Vasile Bolboja - 30 iunie 2022 - Vox Cernica

 

A se citi si:

Sectiunea Sport a portalului Vox Cernica - click aici

107 pagini de istorie fotbalistica a comunei Cernica.

Interviu fotbalistic cu un octogenar din Tanganu: D-l Cosma Ivan.

Cuvinte despre fotbalul cernicas. 29-mai-2017.

In cele ce urmeaza va prezenta cateva fragmente din 107 pagini de istorie fotbalistica a comunei Cernica. si pe care va invitam sa o cititi:

istorie fotbalistica cernica tanganu

"In această fotografie apar (de la stânga la dreapta: Oprea Marin (zis şi Şinu lui Patile), Simion Ion (Oiţă), Emanoil (Nole) fratele Getei lui Dănilă, Stere Cristea (cu batista la gât si care a pus la dispozitia portalului Vox Cernica, aceasta fotografie si altele) şi Mieluş al lui Ridiche. Aparatul de fotografiat, o raritate pe vremea aceea, a fost adus de Nole, pe atunci elev la Şcoala profesională de arte grafice. Mingea cu care s-a jucat era de...volei făcută cadou domnului Stere Cristea de fratele său mai mare...

Este aproape inutil să mai precizăm că în acele vremuri o minge de fotbal (fie ea şi de...volei) era o raritate... Altminteri puştii care asistau pe margine deabia aşteptau momentul ca o minge ieşită din spaţiul de joc să fie „palită” şi de ei... Era o desfătare să lovească miraculosul obiect rotund. Astăzi pare poveste... dar adevărul este unul singur..."

 

 

 istorie fotbalistica cernica tanganu 1"In rândul de sus de la stânga la dreapta: Ion Constantin (Godăcel), Oprea Gică (Câcă), Muşat Gheorghe (Talanga), Cosma Tudor (Cocoş - în civil), State Vasile (Pocăitu), Gheorghe Ion (Nită), Ivan Virgil (Coţomeagă), Stoian Victor (în civil).

In randul de jos tot de la stânga la dreapta: Ică Popescu (Icil), Dumitru Ion (Ţânţaru), Ciobanu Ion, Marcu Marin (Nuş), Muşat Constantin (Cioabă).

Din informaţiile pe care le-am cules şi le-am aşezat cap la cap rezultă că Victoria Tânganu, având nucleul de mai sus, evident plus alţi jucători pe care îi vom menţiona ulterior, a jucat în „zonalul” judeţului Ilfov, în ediţia 1970/71 şi a obţinut dreptul la barajul pentru promovarea în „Promoţie”."

 

 

 

istorie fotbalistica cernica tanganu 2

 

"În rândul de sus de la stânga la dreapta: Ion Nicolae-Godac, arbitrul Radu Ion-Muţunache, Iordache Gogu-Zanea, Grigore Mihai-Fâsâiac, Preda Constantin-Creţu, Turcitu Gheorghe-Cheşa, Ivan Tudor-Dudel.

În faţa lor aşezaţi pe iarbă: Mircea Dospitu, „delegatul in civil” Cosma Tudor-Mafoame, Cosma Tudor-Cocoş, Meilă Ion-Curcă, Bolboja Vasile, State Vasile-Pocăitu. Si o precizare tristă: dintre cei 13 prezenţi în fotografie 7 ne-au părăsit...

Întrucât nu exista un campionat organizat, aşa cum am mai precizat echipa „trăia” prin meciuri amicale. Dar acestea erau numeroase, aprig diputate, în care era pusă în joc onoarea satului şi la acea vreme era la mare cinste."

Vox Cernica TV