Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În splendida zi de 4 noiembrie, zi din lună de final de toamnă, în urbea noastră s-a desfăşurat unul dintre cele mai importante evenimente culturale din ultimii 25 de ani: un excepţional concert sub egida. "Vioara lui Enescu". Protagonişti: doi dintre corifeii muzicii culte mondiale: violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail. Niciodată, în seculara sa existenţă, comuna noastră nu a beneficiat de prezenţa a două dintre valorile muzicii româneşti cu extensie mondială.

Veneau, pe meleagurile noastre, după un lung şi obositor turneu naţioanal (22 octombrie-4 noiembrie) concertând în judeţele Botoşani, Suceava, Vaslui, Sibiu, Bucureşti (sala Radio) şi ... Cernica noastră.


 

Deci am avut onoarea să încheiem un excepţional turneu muzical naţional dedicat geniului muzicii romăneşti şi mondiale, George Enescu.
Spectacolul de excepţie s-a desfăşurat în. sala de sport din Bălăceanca, cu acustica de rigoare, specifică sportului, neadecvată muzicii... Dar graţie bunăvoinţei celor doi mari muzicieni, a publicului spectator (în principal elevi de la şcoala din imediata apropiere, cu contribuţia d-lui director Mihai Rotaru) şi, scuze pentru lipsa de modestie, a contribuţiei determinante a asociaţiei şi portalului Voxcernica. Din partea Primariei Cernica a fost prezent viceprimarul,Vasile Florin, căruia noi cei de la Voxcernica îi multumim mult pentru contribuţia domniei sale, modestia şi corectitudinea în colaborarea cu noi.
Concertul propriu-zis a fost un regal muzical, a fost o delectare spirituală cu care noi,

muritorii de rând din Cernica, ne întâlnim atât de rar... O prezenţă binevenită şi agreabilă a fost preotul din Bălăceanca, Neculai Gavrilă, însoţit de fiica domniei sale care studiază .. vioara la o binecunoscută şcoală din Bucureşti. Peste aşteptări s-a situat eterogenul public, sala de 150 de locuri a fost plină, format din copii de la 5-6 ani până la cei cu părul argintiu... Concertul s-a încheiat, în apluzele publicului, cu bijuteria muzicii româneşti, "Ciocârlia" de Grigoraş Dinicu, interpretată magistral.
Aşa cum ne-a spus, amabil, d-l Gabriel Croitoru, intenţia acestui turneu a fost de a fi o lecţie pentru cei tineri. Din acest punct de vedere Cernica şi-a adus aportul: a fost prezent prin generaţia tânără. Nu se ştie niciodată de unde "sare iepurele". Mai ales că Cernica a lansat pe piaţa muzicală românească (şi nu numai...) acel trio de exceptie, de chitară clasică, numit simplu "Trio Andrei". Pe care sperăm să-l invităm să concerteze aici, în Cernica, de unde s-au lansat pe firmamentul naţional şi modial al muzicii culte.
De aici din modestul nostru portal local, Voxcernica, mulţumim din inimă, valoroşilor dar modeştilor şi prietenoşilor noştri oaspeţi, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail.

vioara-lui-george-enescuAsociatia Vox Cernica si Primaria Cernica sustin desfasurarea turneului "Vioara lui Enescu la sate".  Vioara Guarneri del Gesu, datată 1730, va putea fi vazuta si auzita "live" in sala de sport polivalenta din Balaceanca, Cernica. Putem spune ca acest concert reprezinta un eveniment deosebit pentru viata culturala a comunei Cernica, nu foarte obisnuita sau privilegiata pana acum cu organizarea unor asemenea concerte si speram ca numarul spectatorilor va fi cat mai mare. Intrarea va fi libera.

Recitalul va fi sustinut de violonistul Gabriel Croitoru, acompaniat de pianistul Horia Mihail, aflati la cea de-a doua editie a acestui turneu care se desfasoara in mai multe zone rurale din Romania. Vioara lui Enescu la sate este cel mai nou dintre proiectele generate în ultimii ani de Radio România Cultural si asociatia culturala Accendo. In octombrie-noiembrie 2013 a ajuns la o a doua editie, turneul desfasurandu-se în 6 localitati rurale si 3 orase din România.

Cu peste 1.000 de aparitii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogata prezenta în viata muzicala, în tripla postura de solist-concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiesti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat "Transilvan" al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca si profesor universitar dr. la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.

Pianistul Horia Mihail a debutat la vârsta de 10 ani, în oraşul său natal - Braşov, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn. De atunci, a concertat de peste 200 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti şi cu Orchestra Naţională Radio. "Subtilitatea ritmică şi articulaţia atmosferei şi a culorii sunetului au fost de o manieră pe care această muzică (Prokofiev) o primeşte foarte rar", s-a scris în ziarul Boston Globe, după una din apariţiile sale.

 

Vioara lui Enescu la Cernica

Comentarii   
cristian
+1 # felicitari!!!cristian 14-11-2013 20:25
excelenta initiativa. spre placuta mea surprindere am remarcat numarul mare de tineri care au venit sa-i asculte pe cei doi mari muzicieni. iar dupa cum aplaudau se pare ca le-a si placut foarte mult. felicitari!!!!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Bolboja Vasile
0 # Multumirile noastre pentru d-l CristianBolboja Vasile 19-11-2013 12:29
Multumim mult pentru aprecierile Dvs. vizavi de un eveniment cultural, muzical, emotional de mare insemnatate pentru urbea noastra.A fost un eveniment unic cu care noi, muritorii de rand, ne intalnim odata in viata. Asa cum ati observat si Dvs. contributia portalului nostru Voxcernica a fost decisiva. Ne bucuram si noi, alaturi de Dvs. de reusita concertului petrecut aici, langa noi, pentru noi... Altminteri,Comu nicatul de presa emis de organizatori ne face, noua, cernicasilor, cinste...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
dido
0 # frumosdido 25-01-2014 14:46
Foarte frumos că s-a organizat un asemenea eveniment într-o școală. Dacă s-ar organiza și în alte școli, am avea elevi mai preocupați de adevăratul frumos care există lângă noi.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos