- Scris de Lilian Iordache Lilian Iordache
- Categorie: Istorie Locala Istorie Locala
- Accesări: 25361 25361
Astazi a fost una dintre zilele cele mai frumoase. Portalul Vox Cernica a intrat in posesia unei copii dupa un document de mare valoare pentru istoria satului Caldararu si nu numai. Este vorba de Monografia satului Caldararu scrisa de Invatatorul Stan Leu (1936-1944 ), cel care a construit scoala din Caldararu (actualmente localul Gradinitei).
Copiile ne-au fost transmise de un concetatean de-al nostru, un domn, despre care nu au a auzit multa lume pana acum, dar despre care va garantam ca veti afla din ce in mai multe.
De ce ? Pentru ca dansul si anume D-l Ciotoran Niculae din Balaceanca, istoric pasionat, este persoana care stie despre comuna noastra, mai multe decat stim noi, toti cei aproximativ 12,000 de locuitori la un loc.
Este persoana care ne cunoaste istoria comunei si a fiecarui sat in parte, istorie care se intinde pe sute de ani in trecut. Daca nu ne credeti, nu trebuie decat sa urmariti seria de articole care vor urma in rubrica patronata de D-l Ciotoran si anume sectiunea Istorie Locala.
Cu un click pe fotografia de mai jos, puteti vedea mai bine, cum isi incheia Invatatorul Stan Leu monografia despre satul Caldararu. Scrierile lui, razbat prin zecile de ani, mai actuale si mai adevarate decat oricand. Scolile noastre se pustiiesc de copii, care ori nu mai sunt trimisi la scoala, ori fac naveta la Bucuresti din lipsa de invatatori. Avem acum scoli renovate recent, dotate cu toate cele necesare, dar tot mai multi copii sunt nevoitii sa se chinuie cu maxi taxi in drumul lor spre Bucuresti. Avem un exemplu in acest invatator Stan Leu venit in Caldararu in 1936 la cererea sa si ceea ce a facut pentru satul Caldararu merita sa fie cunoscut si transmis mai departe, generatiei actuale si celor viitoare.
Daca nu ne cunoastem trecutul, nu stim cine suntem si nu stim incotro ne indreptam, spunea cineva.
Veti gasi o multime de lucruri si fapte interesante despre satul Caldararu, despre istoria scolii si despre persoana Invatatorului Stan Leu. Aceste monografii vor continua, urmand sa publicam in curand Monografiile satelor Balaceanca si Cernica. De asemenea tot prin bunavointa D-lui Ciotoran Niculae veti afla multe alte lucruri despre noi, "bastinasii" comunei Cernica, de unde ne tragem, ce obiceiuri aveau si cum isi traiau viata inaintasii nostrii.
Important: In aceasta monografie veti gasi si traducerea (click aici pentru mai multe detalii: HRISOV-ului LUI RADU VODA SERBAN, 29 mai 1608.) si care contine detalii despre data infiintarii Manastirii Cernica, despre cum au fost cumparate mosiile acesteia, despre faptul ca satul Caldararu dateaza dinainte de 1608, si se numea Florestii dupa Colentina si multe alte detalii interesante.
PS. Costele, Zamfir Arghirescu, stra-bunicul tau iti transmite salutari, de la pagina 5 si 16 din Monografie si poate ne trimiti o foto cu el !
Notificare comentarii
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
[email protected]
Multumesc pentru raspuns. Am trimis un mail.Multumim pentru comentariu
click dreapta pe imagine..."open image in new tab".."deschideti imaginea intr-o rubrica noua"...si zoom pe foto sau download local..daca totusi mai aveti probleme scrieti-mi la contact@voxcern ica.ro...cu stima...[email protected]
Nu se pot citi si nici descarca. Cam inutila munca in conditiile astea.Sunt mandru ca avem asemena intelectuali...
Sunt mandru ca avem si am avut in comuna noastra intelectuali de o asemenea dimensiune. Era normal ca istorica noastra comuna, satele noastre venite din istorie sa aiba intelectuali de marca.<br />Iata il descoperim pe Stan Leu,un om venit in zilele nostre din istorie, avem pe preotul doctor Badie, il avem pe contemporanul nostru,un impatimit de istorie si arhive, d-l Nicolae Ciotoran din Balaceanca. Sunt mandru ca un grup de intelectuali locali au scormonit in istorie si au adus sub ochii nostri, in portalul VOXCERNICA, fapte, oameni, obiceiuri peste care timpul in trecerea lui continua si discreta isi asterne colbul uitarii. Avem datoria sa il inlaturam si sa amintim generatiilor actuale faptele acestor oameni de valoare.