Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

In sfarsit, Comuna Cernica intra in randul comunitatilor civilizate si din perspectiva protejarii mediului ai a reciclarii deseurilor reutilizabile. Primaria Cernica transmite locuitorilor comunei ca, incepand cu data de 15 ianuarie 2018, deseurile se vor colecta selectiv, asa cum se poate vedea in anuntul atasat si transmis locuitorilor de catre Primaria Cernica.

Acest lucru se intampla pe fondul impunerii acestei obligativitati de catre directivele europene si a ultimelor schimbari in legislatia romaneasca aferenta (Legea nr. 211/2011)Era timpul sa se intample si la noi acest lucru.

Sacii pentru deseurle reciclabile (hartie, plastic, sticla, metal ?!) vor fi pusi la dispozitia concetatenilor, dar va

colectare selectiva a deseurilor reciclabiletrebui sa mai asteptam sa vedem in ce masura si cum se va implementa practic acest lucru, in lipsa unui control adecvat al continutului pubelelor  la momentul colectarii (proceduri care nu sunt comunicate inca, inclusiv ce se va intampla daca cetatenii sunt "prinsi" ca au amestecat "borcanele").

Sa speram ca oamenii vor intelege avantajele pentru ei (?!), in conditiile lipsei unor stimulente concrete (ne-comunicate inca, probabil urmeaza) a colectarii separate a hartiei, plasticului si metalului de restul gunoiul menajer. In lege se regasesc doar sanctiunile (Art. 61/ 211/2011)

Nu ramane decat sa speram ca tot concetateanul nostru cernicas are deja o inalta constiinta ecologica si de mediu europeana si se va conforma rapid la noile "directive", ba chiar va inventa si el concepte de colectare ale deseurilor precum in Suedia ("plogging"), unde multi se distreaza alergand si colectand in acelasi timp gunoaiele de pe strada. Pana atunci ar trebui sa ne intrebam de ce in Romania nu prea a functionat aceasta colectare selectiva, chiar in conditiile in care acele pubele uriase pe care le vedem (le vedeam de fapt) in Bucuresti, erau pozitionate relativ aproape de locuintele cetatenilor.

Poate va aduceti aminte si de imaginile cu acele echipamente ale companiilor de reciclare ale resturilor menajere care faceau separarea acestora in vederea valorificarii lor ulterioare, iar resturile erau arse pentru producerea energiei. Deci selectarea/separarea o realiza aceste companii si nu neaparat cetateanul. In lipsa acestor centre de reciclare, in lipsa unor investitii serioase in domeniu, probabil ca se incearca acest "model de business" unde cetateanului ii sunt transferate aceste costuri mizand pe constiinta sa ecologica europeana. Un pariu greu de castigat In conditiile in care asa cum am mai spus, nu se vad stimulentele minim necesare pentru compensarea acestor costuri transferate. Dar probabil ca nici gunoiul romanului nu este de calitatea si cantitatea minimala pentru a risca investitii in asemenea centre de reciclare/valorificare.

In vremurile "ante-capitaliste", cand asemenea masuri ar fi putut fi impuse mai "nedemocratic" decat acum, locuitorii colectau de buna voie deseurile de hartie, sticlele si borcanele (cine nu-si aduce aminte de sticla de lapte de 3 lei) si le duceau singuri la centrele de reciclare pentru ca erau stimulati si primeau bani frumosi si "cash" in schimbul acestor deseuri reciclabile. Cu metalul e si mai interesant. Cine oare isi va da kil-ul de fier de bunavoie si nesilit de nimeni, fara sa ia, macar un ban (tot de metal)?!

Carutele din Tanganu fac un "du-te vino" continuu in traficul de pe soselele comunei in cautarea metalui "rar", de orice compozitie (aprox 0.8-1 RON kg) si culmea, acestia colecteaza direct in numerar. Se pare ca Eco Green Top Systems (din cate stim este firma Primariei Cernica) si 3R vor reprezenta de acum incolo "concurenta" directa a acestora. Ca asa este in "economia de piata" (locala).

Acum cineva va veni si va fi dispus sa le ia de acasa (deseurile valorificabile), simplu-comod (doar un pic de atentie selectiva, care presupune doar un pic de efort din partea cetateanului), dar cetateanul nu va incasa nimic pentru acest efort minor, deci nu exista (deoacamdata) o motivatie serioasa de a nu amesteca in continuare gunoiul menajer.

De mult timp, pentru ca e mult mai usor dar din pacate mai putin eficient, in Romania se practica mai mult sanctionarea decat prevenirea si introducerea unor masuri de stimulare/motivare care sa conduca la comportamentul dorit intr-un anumit domeniu. Sanctiunile in domeniul protectiei mediului au existat si pana acum si nu prea a oprit pe nimeni sa arunce gunoiul la marginea satului, in padure, in lac sau in alte locuri. Sunt sigur ca deja in scolile din comuna, copiilor li se spune despre importanta protectiei mediului inconjurator si probabil acesti copii vor avea grija sa-si traga parintii de maneca, la nevoie, in ceea ce va fi de acum incolo "procesul de colectare selectiva" din fiecare gospodarie din Cernica.

O solutie de stimulare ar putea fi reducerea taxei de colectare anuale, tinand cont ca totusi cineva beneficiaza de toate aceste deseuri reutilizabile (nici acest lucru nu este comunicat) si atunci ca probabil lucrurile vor merge struna si din punct de vedere al "ecologizarii" obiceiurilor curente in tratamentul gunoaielor menajere in comuna Cernica. O alta solutie ar fi infiintarea directa a unor centre de colectare in fiecare sat din comuna, astfel incat concetatenii nostrii sa duca direct si sa obtina contavaloarea deseurilor reciclate. Oare deja exageram in gasirea celor mai potrivite solutii astfel incat toata lumea sa fie multumita ca principiul "poluatorul plateste" se aplica si corect ? Nu credem. Oare exista o analiza formala (de fezabilitate) a acestor posibile solutii si alegerea aceleia celei mai bune pentru cetatean ?!. Nu credem, sau cel putin nici acest lucru nu a fost comunicat.

Nu ramane decat sa speram ca gresim in exprimarea temerilor de mai sus si ca ceteatenii vor intelege ca, mai dvreme sau mai tarziu, mediul inconjurator din care facem toti parte, e important sa il respectam, pentru ca in acest fel, ne respectam pe noi insine.

In final, va recomandam lecturarea cu atentie a Legii 211/2011.

colectare selectiva deseuri gunoi menajer sector 6 bucuresti
Solutii colectare selectiva.

Actualizare 4 feb 2018 - 17:50  - Solutii ale altor administratii pentru implementarea eficienta a colectarii selective a deseurilor.

In urma publicarii acestui articol si in urma reactiilor primite de la vizitatorii portalului Vox Cernica, am primit si acest material in care se detaliaza solutiile gasite de administratia sectorului 6 Bucuresti, in vederea stimularii locuitorilor  de colectare selectiva a deseurilor. Astfel taxele de ridicare ale gunoiului sunt reduse sau pot ajunge la 0 (zero) lei, in anumite conditii pe care va invitam sa le studiati in materialul alaturat.

Un alt exemplu este cel al (click link) Primăria Sălacea vrea să trimită cu 80% mai puține deșeuri la groapa de gunoi, până în 2019

 

Actualizare 5 feb 2018 - 20:40 - Start implementare colectare selectiva a deseurilor

colectare selectiva a deseurilor in cernica un sac hartie plastic sticla metal
Cernica recicleaza ?!
Revenim in urma semnalarilor cetatenilor privind modul in care a inceput implementarea colectarii selective a deseurilor in comuna Cernica. Multi dintre acestia se plang ca nu au primit decat un sac sau doi. Asta in conditiile in care in afara de comunicarea pe care v-am prezentat-o mai sus, locuitorilor nu li se spune nimic in plus. Sacii sunt lasati in poarta sau aruncati peste gard, impreuna cu biletelul prezentat. Se pare ca lucrurile nu sunt deloc roz, iar temerile noastre explicate mai sus incep sa se adevereasca. Oare ce colectare selectiva va mai avea loc daca acesti oameni primesc doar 1-2 saci de plastic iar in comunicat se vorbeste de 4 categorii de deseu reciclabil. Poate ne lamureste si pe noi cineva, pentru ca, trebuie sa recunoastem, suntem depasiti deja. Pe langa acest fapt, unii dintre sateni vorbesc de faptul ca multi nu au mai facut contractele cu firma primariei preferand sa arunce in tomberoanele vecinilor gunoiul sau sa il arunce pe strada sau in fara localitatii, asa cum se intampla nu demult, oamenii plangandu-se de taxele mari de ridicare a gunoiului.

 A se citi si:

Raspuns Garda Nationala de Mediu cu privire la groapa de gunoi Caldararu, Cernica.

Hoții de fier vechi fac legea la groapa de gunoi Cernica cu complicitatea autorităților locale

Normalitate temporara sau definitiva ?! Groapa de gunoi Cernica-Caldararu.

Petitii si sanctiuni la repetitie. Groapa de gunoi Caldararu, Cernica

Apocalipsa a sosit. La Caldararu, Cernica. Dezastru ecologic de proportii.

Actualizare. Moloz de zeci de mii de tone depozitat fara aviz mediu in com Cernica, sat Caldararu, Tarla T1 (in spatele Garii Catelu si pe Valea Tanganu).

Mediul, praf si pulbere in Cernica, Caldararu

Padurea Caldararu, Cernica, raiul PET-urilor si gunoaielor.

Bombardament in Caldararu - Nisipurile de Aur

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV