Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

O altă mare SMECHERIE frumos "ambalată", dar dezavantajoasă pentru populatie. A se vedea mai jos stirea cu privire la faptul ca cetatenii, incepand cu 30-noiembrie-2023, vor trebui sa plateasca 50 de bani in plus pentru fiecare ambalaj de pet, sticla sau metal, pentru fiecare produs pe care il cumpara si li se vor da banii inapoi doar cand vor returna aceste ambalaje.

"Prin Sistemul Garantie Returnare putem asigura ca PET-urile, sticlele și dozele de bere să nu ajungă în râuri sau să polueze terenurile agricole, afectând sănătatea noastră, ci să fie reciclate și reutilizate. Cetățenii vor avea de urmat trei pași simplii: 1. vor plăti o garanție de 50 de BANI atunci când cumpără o băutură de la un comerciant;  2. după golirea ambalajului, va trebui să îl returneze în orice magazin din România 3. în schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial."

Acest sistem, curat constituțional, nu reprezintă altceva decat o altă modalitate, de a transfera costurile generate de colectarea (in vederea reciclarii) ambalajelor (pet, sticla,metal) catre populatie si nu catre cei care genereaza/produc aceste ambalaje, catre cei care le folosesc pentru a-si ambala produsele sau catre cei care le recicleaza  (si care obtin profituri in urma producerii lor si a reciclarii)

Cu exceptia cresterii inflatiei prin cresterea preturilor produselor care conțin aceste ambalaje, nu credem ca acest sistem coercitiv și care generează costuri suplimentare pentru cetățeni, va avea un impact pozitiv, real, asupra diminuarii poluării din cauza acestor ambalaje.

Nu diminuarea poluarii  este miza  (aceasta va crește în continuare) ci creșterea profiturilor pe seama populatiei naive care, in acest fel va fi pusa fortat la munca și care va fi "fericită" să scoată bani din buzunar, în numele idealurilor ecologiste (idealuri de dorit de altfel), în locul producatorilor de ambalaje / furnizorilor de produse și in locul firmelor de reciclare, adică in locul celor care obtin profituri din valorificarea acestor ambalaje.

Acest lucru se intampla în prezent si prin sistemul de colectare selectiva a deseurilor menajere...ca o paranteză...oare în urma intrării în vigoare a acestei legi...iși vor micșora firmele de salubrizare tarifele?!...ținând cont că o bună parte din deșeurile reciclabile nu vor mai fi ridicate de către ei ...ci vor lua calea înapoi la magazine?!...nu prea credem...ba din contră, vor găsi un motiv să le crească....preturi la gaze mai mari, la fel la  motorină, taxe de groapă, salarii etc.

Avantaje pentru populație: 1.- 50 de bani cresterea pretului la fiecare ambalaj pet, metal, sticla, 2.- Munca si implicit costuri in termeni de timp alocat/pierdut activitatilor logistice de sortare a ambalajelor in propria gospodarie, 3. - transportul pe costurile proprii pentru returnarea ambalajelor la magazine ca sa ce?!!!- sa-mi dea inapoi cei 50 de bani, care sunt tot ai mei......Curata motivare si stimulare...hai sa fie bine...dar nu si pentru voi...ci doar pentru noi...

Solutia este de fapt ca cetatenii sa fie platiti in mod real pentru valoarea intrinseca (sau la un pret de echilibru) a ambalajelor (pet, sticla si metal) si pentru costurile logistice de colectare selectiva ...nu sa-i ia cetateanului (turmentat) 50 de bani si pe urma sa-i dea inapoi...asta e de noaptea mintii si unii mai sunt si fericiti ca li se intampla acest lucru...

Nu trebuia decat ca oamenilor sa li se dea ceva (la un nivel la care sa fie real motivati si sa simta ca este si in beneficiul lor nu doar in beneficiul producatorilor / comerciantilor / firmelor de reciclare).

Dar nu asta e ideea, să fie fericiti cetatenii..ci...ideea este sa se pacaleasca populatia ca unii sa faca profituri cat mai mari...in numele ecologiei si salvarii planetei...parca si vad  4.794.524 pensionari care-si vor târî sacoșele de rafie pe stradă și prin tramvaie să-și ia banii inapoi opriți garanție la magazine...pedepsiți fiind că au poluat (și ei) planeta...

Imaginati-vă că pentru fiecare pet vi se da sa zicem...20 de bani...pentru fiecare ambalaj, fara sa va ia cineva inainte 50 de bani...ei?....parca este altceva (poate asa se acopera macar costurile de sortare in gospodarie si transportul la magazine)...

acum imaginati-va ca pentru fiecare ambalaj se dau 50 de bani, fara sa va ia cineva inainte 50 de bani...deja in acest fel poate ca cetateanul isi acopera costurile de sortare si transport la magazin (sau alt punct de colectare) si are si un castig....parca e altceva ....parca altfel inveleste marmota ciocolata in staniol.. .

Cu siguranta...pentru a nu mai  vedea ambalaje in raurile si oceanele planetei...nu trebuie decat sa se gaseasca un pret de echilibru pentru producatorii, reciclatorii si consumatorii de ambalaje...astfel incat, pe lantul "trofic" toata lumea sa fie multumita...cum zic unii: "win-win"...nu doar "castig" - reciclatori si "pierdere"...cetateanul....

Unii isi aduc aminte probabil de vremea dinainte de '89...cum spala toata lumea fericita si de zor la sticlele de 0.5, 1 l , cele de șampanie si la sticlele de lapte de 1 l cu gura largă pe care se dădeau 3 lei cand le returnai...și nimeni nu-ti oprea 3 lei inainte in magazin.. 

Acest sistem pompos denumit Sistemul de Garantie-Returnare, nu reprezintă nimic altceva decat inca o supra-taxa pe consumul de ambalaje. Inca o taxa de fapt, oarecum asemanatoare cu ce se intampla acum cu EcoTaxa pentru pungile de plastic. Cu deosebirea ca pungile nu se mai dau inapoi pentru returnarea ecotaxei.

O punga simpla de plastic a ajuns sa coste 1.3 lei la unele magazine. Totusi pentru aceste pungi nu exista un sistem de returnare a "pungilor". Doar se produce o descurajare a consumului de pungi. Oamenii au inceput sa umble cu propriile sacose si cu propriile pungi...pastrate cu grija...pentru ca pretul acestora a devenit prohibitiv...Pentru consumul de produse care au nevoie de ambalaje nu poti sa incerci sa reduci consumul acestora.

Si atunci unii s-au gandit ca populatia, ca de obicei, e numai buna de plata (plata garantiei), culmea pentru a o forta sa suporte toate costurile implicite (sortare, depozitare, transport la punctele de returnare, costuri de oportunitate legate de timp, banii dati in garantie etc.) pentru a se face colectarea ambalajelor de sticla, metal si pet.

Aceste costuri ar fi trebuit sa fie de fapt costuri operationale ale firmelor de reciclare si nu costurile populatiei. Beneficiarii veniturilor / profiturilor rezultate din reciclare sunt proprietarii acestor firme de reciclare si nu populatia. Deci  firme de reciclare fac profituri pe seama transferului de costuri catre populatie...Să tot faci afaceri...cu deseuri reciclabile... 

Prin acest sistem nu se va asigura o stimulare motivare naturala asa cum se intampla inainte de '89 ci consumatorii vor fi fortati sa suporte costuri de reciclare (care nu ar trebui sa fie ale lor) ci ale producatorilor de ambalaje si a reciclatorilor care fac profituri de pe urma acestora. 

Iata că un cost suplimentar, acela de colectare selectivă si sortare si parte din costul de logistica si transport in loc sa fie suportat de firmele de reciclare care fac profituri de pe urma valorificarii lor, este suportat de fapt de cetatean, majorand de fapt profiturile acestor firme.  

"De la magazinele mici la supermarketuri, de la producătorii de apă minerală la sectorul HoReCa, toți producătorii și comercianții de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare.
Înscrierea este OBLIGATORIE și se face pe platforma RetuRO, pe site-ul www.returosgr.ro . Astfel, comercianții, producătorii sau importatorii de băuturi în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri inclusiv, și cei din domeniul HoReCa au obligativitatea legală de a se înregistra până la pe 28 februarie.  Nerespectarea acestei obligații va fi sancționată de Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei.
A SE CITI SI:

In sfarsit, Comuna Cernica intra in randul comunitatilor civilizate si din perspectiva protejarii mediului ai a reciclarii deseurilor reutilizabile. Primaria Cernica transmite locuitorilor comunei ca, incepand cu data de 15 ianuarie 2018, deseurile se vor colecta selectiv, asa cum se poate vedea in anuntul atasat si transmis locuitorilor de catre Primaria Cernica.

Acest lucru se intampla pe fondul impunerii acestei obligativitati de catre directivele europene si a ultimelor schimbari in legislatia romaneasca aferenta (Legea nr. 211/2011).  Era timpul sa se intample si la noi acest lucru.

Sacii pentru deseurle reciclabile (hartie, plastic, sticla, metal ?!) vor fi pusi la dispozitia concetatenilor, dar va

colectare selectiva a deseurilor reciclabiletrebui sa mai asteptam sa vedem in ce masura si cum se va implementa practic acest lucru, in lipsa unui control adecvat al continutului pubelelor  la momentul colectarii (proceduri care nu sunt comunicate inca, inclusiv ce se va intampla daca cetatenii sunt "prinsi" ca au amestecat "borcanele").

Sa speram ca oamenii vor intelege avantajele pentru ei (?!), in conditiile lipsei unor stimulente concrete (ne-comunicate inca, probabil urmeaza) a colectarii separate a hartiei, plasticului si metalului de restul gunoiul menajer. In lege se regasesc doar sanctiunile (Art. 61/ 211/2011)

Nu ramane decat sa speram ca tot concetateanul nostru cernicas are deja o inalta constiinta ecologica si de mediu europeana si se va conforma rapid la noile "directive", ba chiar va inventa si el concepte de colectare ale deseurilor precum in Suedia ("plogging"), unde multi se distreaza alergand si colectand in acelasi timp gunoaiele de pe strada. Pana atunci ar trebui sa ne intrebam de ce in Romania nu prea a functionat aceasta colectare selectiva, chiar in conditiile in care acele pubele uriase pe care le vedem (le vedeam de fapt) in Bucuresti, erau pozitionate relativ aproape de locuintele cetatenilor.

Poate va aduceti aminte si de imaginile cu acele echipamente ale companiilor de reciclare ale resturilor menajere care faceau separarea acestora in vederea valorificarii lor ulterioare, iar resturile erau arse pentru producerea energiei. Deci selectarea/separarea o realiza aceste companii si nu neaparat cetateanul. In lipsa acestor centre de reciclare, in lipsa unor investitii serioase in domeniu, probabil ca se incearca acest "model de business" unde cetateanului ii sunt transferate aceste costuri mizand pe constiinta sa ecologica europeana. Un pariu greu de castigat In conditiile in care asa cum am mai spus, nu se vad stimulentele minim necesare pentru compensarea acestor costuri transferate. Dar probabil ca nici gunoiul romanului nu este de calitatea si cantitatea minimala pentru a risca investitii in asemenea centre de reciclare/valorificare.

In vremurile "ante-capitaliste", cand asemenea masuri ar fi putut fi impuse mai "nedemocratic" decat acum, locuitorii colectau de buna voie deseurile de hartie, sticlele si borcanele (cine nu-si aduce aminte de sticla de lapte de 3 lei) si le duceau singuri la centrele de reciclare pentru ca erau stimulati si primeau bani frumosi si "cash" in schimbul acestor deseuri reciclabile. Cu metalul e si mai interesant. Cine oare isi va da kil-ul de fier de bunavoie si nesilit de nimeni, fara sa ia, macar un ban (tot de metal)?!

Carutele din Tanganu fac un "du-te vino" continuu in traficul de pe soselele comunei in cautarea metalui "rar", de orice compozitie (aprox 0.8-1 RON kg) si culmea, acestia colecteaza direct in numerar. Se pare ca Eco Green Top Systems (din cate stim este firma Primariei Cernica) si 3R vor reprezenta de acum incolo "concurenta" directa a acestora. Ca asa este in "economia de piata" (locala).

Acum cineva va veni si va fi dispus sa le ia de acasa (deseurile valorificabile), simplu-comod (doar un pic de atentie selectiva, care presupune doar un pic de efort din partea cetateanului), dar cetateanul nu va incasa nimic pentru acest efort minor, deci nu exista (deoacamdata) o motivatie serioasa de a nu amesteca in continuare gunoiul menajer.

De mult timp, pentru ca e mult mai usor dar din pacate mai putin eficient, in Romania se practica mai mult sanctionarea decat prevenirea si introducerea unor masuri de stimulare/motivare care sa conduca la comportamentul dorit intr-un anumit domeniu. Sanctiunile in domeniul protectiei mediului au existat si pana acum si nu prea a oprit pe nimeni sa arunce gunoiul la marginea satului, in padure, in lac sau in alte locuri. Sunt sigur ca deja in scolile din comuna, copiilor li se spune despre importanta protectiei mediului inconjurator si probabil acesti copii vor avea grija sa-si traga parintii de maneca, la nevoie, in ceea ce va fi de acum incolo "procesul de colectare selectiva" din fiecare gospodarie din Cernica.

O solutie de stimulare ar putea fi reducerea taxei de colectare anuale, tinand cont ca totusi cineva beneficiaza de toate aceste deseuri reutilizabile (nici acest lucru nu este comunicat) si atunci ca probabil lucrurile vor merge struna si din punct de vedere al "ecologizarii" obiceiurilor curente in tratamentul gunoaielor menajere in comuna Cernica. O alta solutie ar fi infiintarea directa a unor centre de colectare in fiecare sat din comuna, astfel incat concetatenii nostrii sa duca direct si sa obtina contavaloarea deseurilor reciclate. Oare deja exageram in gasirea celor mai potrivite solutii astfel incat toata lumea sa fie multumita ca principiul "poluatorul plateste" se aplica si corect ? Nu credem. Oare exista o analiza formala (de fezabilitate) a acestor posibile solutii si alegerea aceleia celei mai bune pentru cetatean ?!. Nu credem, sau cel putin nici acest lucru nu a fost comunicat.

Nu ramane decat sa speram ca gresim in exprimarea temerilor de mai sus si ca ceteatenii vor intelege ca, mai dvreme sau mai tarziu, mediul inconjurator din care facem toti parte, e important sa il respectam, pentru ca in acest fel, ne respectam pe noi insine.

In final, va recomandam lecturarea cu atentie a Legii 211/2011.

colectare selectiva deseuri gunoi menajer sector 6 bucuresti
Solutii colectare selectiva.

Actualizare 4 feb 2018 - 17:50  - Solutii ale altor administratii pentru implementarea eficienta a colectarii selective a deseurilor.

In urma publicarii acestui articol si in urma reactiilor primite de la vizitatorii portalului Vox Cernica, am primit si acest material in care se detaliaza solutiile gasite de administratia sectorului 6 Bucuresti, in vederea stimularii locuitorilor  de colectare selectiva a deseurilor. Astfel taxele de ridicare ale gunoiului sunt reduse sau pot ajunge la 0 (zero) lei, in anumite conditii pe care va invitam sa le studiati in materialul alaturat.

Un alt exemplu este cel al (click link) Primăria Sălacea vrea să trimită cu 80% mai puține deșeuri la groapa de gunoi, până în 2019

 

Actualizare 5 feb 2018 - 20:40 - Start implementare colectare selectiva a deseurilor

colectare selectiva a deseurilor in cernica un sac hartie plastic sticla metal
Cernica recicleaza ?!
Revenim in urma semnalarilor cetatenilor privind modul in care a inceput implementarea colectarii selective a deseurilor in comuna Cernica. Multi dintre acestia se plang ca nu au primit decat un sac sau doi. Asta in conditiile in care in afara de comunicarea pe care v-am prezentat-o mai sus, locuitorilor nu li se spune nimic in plus. Sacii sunt lasati in poarta sau aruncati peste gard, impreuna cu biletelul prezentat. Se pare ca lucrurile nu sunt deloc roz, iar temerile noastre explicate mai sus incep sa se adevereasca. Oare ce colectare selectiva va mai avea loc daca acesti oameni primesc doar 1-2 saci de plastic iar in comunicat se vorbeste de 4 categorii de deseu reciclabil. Poate ne lamureste si pe noi cineva, pentru ca, trebuie sa recunoastem, suntem depasiti deja. Pe langa acest fapt, unii dintre sateni vorbesc de faptul ca multi nu au mai facut contractele cu firma primariei preferand sa arunce in tomberoanele vecinilor gunoiul sau sa il arunce pe strada sau in fara localitatii, asa cum se intampla nu demult, oamenii plangandu-se de taxele mari de ridicare a gunoiului.

 A se citi si:

Raspuns Garda Nationala de Mediu cu privire la groapa de gunoi Caldararu, Cernica.

Hoții de fier vechi fac legea la groapa de gunoi Cernica cu complicitatea autorităților locale

Normalitate temporara sau definitiva ?! Groapa de gunoi Cernica-Caldararu.

Petitii si sanctiuni la repetitie. Groapa de gunoi Caldararu, Cernica

Apocalipsa a sosit. La Caldararu, Cernica. Dezastru ecologic de proportii.

Actualizare. Moloz de zeci de mii de tone depozitat fara aviz mediu in com Cernica, sat Caldararu, Tarla T1 (in spatele Garii Catelu si pe Valea Tanganu).

Mediul, praf si pulbere in Cernica, Caldararu

Padurea Caldararu, Cernica, raiul PET-urilor si gunoaielor.

Bombardament in Caldararu - Nisipurile de Aur

Vox Cernica TV