Tipărire
Scris de Vasile Bolboja Vasile Bolboja
Categorie: Social Social
Publicat: 01 Iulie 2014 01 Iulie 2014
Accesări: 8648 8648

Evaluare utilizator: 2 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Asa cum am promis in articolele anterioare privind sistemul public de pensii in conformitate cu legea 263/2010, va prezentam, in continuare, prevederile privind pensia de urmaş. Ne oprim la acele articole si alineate importante pentru înţelegerea acestui capitol al acestei legi fundamentale.
Să intrăm in detalii:
-. Au dreptul la pensiile de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru a deveni pensionar.
Copiii au dreptul la pensie de urmaş :
a) până la vârsta de 16 ani ;
b) până la vârsta de 26 ani dacă îsi continuă studiile într-o forma de învăţământ;
c) pe toată perioada invalidităţii de orice grad dacă invaliditatea a apărut când aceştia beneficiau de pensie de urmaş.
- Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea

vârstei de pensionare dacă a fost căsătorit legal cu soţul decedat cel puţin 15 ani.
- Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani dar cel puţin de 10 ani pensia de urmaş se micşorează cu 6% pentru fiecare an de căsătorie mai mic de 15 ani. Exemplu: dacă au fost căsătoriţi 12 ani, sunt 3 ani mai puţini decât cei necesari (15--12) deci pensia se va diminua cu 18% (3 ani x 6% pe an) Diminuarea maximă va fi de 30% (5 ani x 6% pe an)
- Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă pe perioada invaliditatii de gradul I sau II dacă au fost căsătoriţi legal cel puţin un an
- Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş indiferent de vârstă şi durata căsătoriei dacă soţul a decedat în urma unui accident de muncă sau boli profesionale cu condiţia să nu realizeze venituri lunare dintr-o activitate profesionalş.
- Soţul supravieţuitor care are în îngrijire la data decesului soţului susţinător unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani beneficiază de pensie de urmaş, indiferent de alte condiţii, până la împlinirea vârstei de 7 ani de către ultimul copil dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională.
- Pensia de urmaş se calculează astfel:
Baza de calcul este pensia pe care o avea soţul decedat sau pensia pe care acesta urma să o primească dacă ar fi ieşit la pensie în momentul decesului.
Mărimea pensiei pentru urmaşi se stabileste astfel:
- pentru un singur urmaş - 50% din pensia decedatului
- pentru 2 urmaşi - 75% din pensia decedatului
- pentru 3 sau mai mulţi urmaşi - 100% din pensia decedatului
Copii orfani de ambii părinţi beneficiază de pensiile cumulate ale ambilor părinţi, dacă aceştia aveau dreptul la pensie.
- Soţul supravieţuitor care are dreptul la pensie poate alege pe cea mai mare dintre pensia proprie sau pensia de urmaş dupa soţul decedat.
Acestea sunt cele mai importante prevederi ale legii 263/2010 la capitolul "pensie de urmaş".

A se citi si:

Modul de calcul al pensiilor.

Pensia anticipata si pensia anticipata partiala.

Sistemul public de pensii pe intelesul tuturor.

Transfer dosar pensie invaliditate la pensie limita de varsta.

Acte necesare dosare de pensionare

Formalitati incasare ajutor de deces