Evaluare utilizator: 3 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Fotbal

Dumitru Manea
Dumitru Manea

Om de fotbal nascut pe meleagurile noastre, primul care a batut la portile cele mai inalte ale sportului rege - fotbalul. Numele lui: DUMITRU MANEA. S-a nascut in anul 1948 in Cernica. A inceput sa joace fotbal in satul natal pe terenul situat in lunca din partea de sud a cimitirului (nu mai exista astazi) si in curtea scolii.

Semnatarul acestor randuri a fost coleg de clasa cu Mitica Manea in clasele V-VII, intre anii 1959-1962, la scoala elementara, ciclul doi, a comunei  Cernica. Despre acei ani, despre inceputurile si colegii lui Manea vom vorbi intr-o interventie ulterioara. In anul 1962, deci la 14 ani, dupa terminarea clasei a VII s-a prezentat la o selectie la Steaua Bucuresti si acolo a jucat pana in 1971. A fost o extrema stanga de mare forta si viteza, component al lotului national de juniori si ulterior de tineret. A debutat pe prima scena fotbalistica in anul 1965 in meciul Steaua - Siderurgistul Galati (5-1).  In acesti ani a cucerit cu Steaua, un titlu de campion, editia 1967/68 si nu mai putin de 5 Cupe ale Romanei in anii 1966, 1967, 1969, 1970, 1971. A avut coechipieri jucatori celebri ai acelor timpuri: Suciu, Halmageanu, Satmareanu I, Dumitru Nicolae, Constantin, Voinea, Tataru II, Jenei, Iordanescu, Creiniceanu. In anii 1971-72 a evoluat la Metalul Targoviste, apoi a revenit in Capitala la Sportul Studentesc, s-a reprofilat in fundas stanga, a avut o evolutie apreciata care l-a propulsat in echipa nationala a Romaniei. Sub culorile Romaniei a jucat 3 meciuri in toamna lui 1976 in mandatul lui Stefan Covaci: Romania-Cehoslovacia 1-1, Cehoslovacia-Romania 3-2, Romania-Bulgaria 3-2. Si o curiozitate fotbalistica in meciul de la Praga pierdut cu 2-3 a fost singurul in care celebrul portar Raducanu a primit 3 goluri in cele 61 de meciuri in care a aparat poarta nationalei. In restul de 60 a primit 2 goluri, unul sau niciunul...Sa mai amintim ca Cehoslovacia era proaspata campioana europeana...Printre coechipierii lui Manea de la nationala erau nume binecunoscute: amintitul Raducanu, Dinu, Balaci, Dumitru, Boloni, Dudu Georgescu, Lucescu, Iordanescu... Din 1979 a venit mai aproape de...casa adica la Mecanica Fina. Ultimele prezente pe scena fotbalistica romaneasca le-a avut la Sirena Bucuresti si FCM Giurgiu. Apoi s-a dedicat antrenoratului la Sportul Studentesc specializandu-se pe copii si juniori. Este unul dintre artizanii aparitiei pleiadei de jucatori talentati de la echipa studenteasca (amintim doar un nume... tot cernicas, Gigel Bucur) care a "invadat" fotbalul romanesc. Este o prezentare sumara a primului fotbalist din comuna noastra care a ajuns un curtea de aur a fotbalului. A fost un jucator puternic, o adevarata forta a naturii, cu o viteza debordanta dar si cu har fotbalistic. Caci nu se poate ajunge in sferele cele mai inalte ale fotbalului fara el.

A se citi si: 

107 pagini de istorie fotbalistica a comunei Cernica

 

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV