Taierea porcului de Ignat in Comuna Cernica. 20-decembrie.

Ignatul, o traditie care inca se mai tine si in comuna Cernica, chiar daca, de mult timp, in conditiile evolutiei societatii romanesti, taierea porcilor nu se mai face chiar in ziua de 20- decembrie.

Chiar locuind la țară, oamenii sunt nevoiți sa se ducă la lucru in timpul săptămânii, iar in sat / comuna sau in oras, sunt putini cei care de fapt mai  taie porcul chiar în această zi, de Ignat. 

Cei mai multi, dintre cei care inca isi mai permit, "luxul" taierii porcului și care sunt

Destine tângănene. Rădița. Predestinare - Prietenie - Dragoste.

O “poveste” adevărată de prietenie, dragoste şi predestinare, în care vom reproduce, evenimente, întâmplări, fapte din trecute timpuri din satul Tanganu, Cernica.

Adică, în principal, din anii 1966-1972 şi, fragmentar din anii următori. Adică anii “de aur” din viaţa atât de complexă şi frumoasă a oricăror tineri, adolescenţa şi tinereţea, şi a celor de atunci. Dar şi continuarea, aşa cum am spus ceva mai sus, din alţi ani când nu mai eram chiar tineri…

Faptele şi persoanele care fac obiectul

Mihai Eminescu si Cernica. Ultima poezie de dragoste. 1889.

Prin amabilitatea poetului Mircea Dinescu va prezentam ultima poezie de dragoste a lui Mihai Eminescu, marele nostru poet national, adresata Veronicai Micle, poezie recitata in videoclipul de mai jos. Se pare ca aceasta a fost scrisă cu sînge, pe o față de pernă, in sanatoriul de boli nervoase „Caritatea“ (strada Plantelor nr.9) , suportul original fiind recuperat de catre Mircea Dinescu de la un anticar.

In ultima strofa a poeziei, prezentata mai jos, se face referire la sunetele de clopot de

Vasile Bolboja din Tanganu comentat de Cristian Topescu in Revista Flacara. 1984.

Rubrica Fair Play - Revista Flacara, 16-martie-1984

Spectacol sau rezultat?

De la cititorul Vasile Bolboja din localitatea Tînganu, Sectorul agricol Ilfov, am primit următoarele rînduri :

„Cred că sportul a apărut din necesitatea omului de a-şi face viaţa mai variată şi mai frumoasă.

Deci, sportul trebuie să fi avut la începuturi un atribut esenţial : frumuseţea. Şi cum nevoia de frumuseţe a omului nu a cunoscut niciodată limite, sportul a cîştigat din ce în ce mai mulţi adepţi. Treptat

Un om împușcat lângă Cernica.

Se telegrafiază de către sub-prefectul plășei Pantelimon, că o patrulă de călărași dând lângă Cernica peste doi indivizi, cari somați să stea au rupt-o la fugit,a fost nevoit unul din soldați să tragă cu pușca și să lovească pe unul din fugari.

S’a constatat că rănitul este îngrijitorul unei moșii de lângă Pantelimon. Rana pe care a primit’o este foarte ușoară. D. sub-prefect al plășei respective a plecat la fața locului pentru a constata împrejurările în care s’a săvârșit

Opinii. NICOLAE ANDREI şcoala generală din Căldăraru comuna Cernica, judeţul Ilfov.18-feb-1976

Romania Libera: 18-februarie-1976 - Rubrica OPINII

"Satul Căldăraru, comuna Cernica, judeţul Ilfov este aşezat foarte aproape de Capitală (la circa 3 km de linia de centură C.F.R.) şi are peste 1 500 de locuitori. Foarte mulţi dintre aceştia lucrează la Bucureşti in diverse întreprinderi sau instituţii iar cei tineri sunt elevi la diferite şcoli din Capitală. Cu toată această poziţie geografică favorabilă, satul este, din păcate, lipsit de orice legătură directă cu oraşul, ceea ce

Drama din padurea Cernica.10-octombrie-1911

"O zguduitoare dramă din amor, așa cum prin romane senzaționale se mai intîlnește, s’a desfășurat alaltăeri, în pădurea de la Cernica.

Și că sentimentul care a împins pe eroii dramei la actul desperat a fost profund, o dovedește împrejurarea că dînșii erau oameni inculți, nu din aceia a căror imaginație să fi fost aprinsă de cetirea unor scene impresionante.

Harta austriaca a comunei Cernica. 1856 - 1859.

Vă prezentăm harta istorică (interactiva) a zonei Cernica (si nu numai) de acum aproape 170 de ani, realizată în perioada 1856 - 1859 de catre Imperiul Habsburgic. Veti putea vedea pe unde trecea fostul curs al Dambovitei precum și al Colentinei între Caldararu (Kalderar) si Cernica (Cernika), pana unde se intindea Padurea Cernica, cum se numea firul de apa care parcurge aceasta padure, cum se numea satul Manolache la acea dată, câte case aveau satele din actuala comuna Cernica si  multe

Flora spontana medicinala din padurea Cernica. Revista Farmacia - 1959

Va prezentam o lucrare din anul 1959 cu privire la flora spontană medicinală din pădurea Cernica, lucrare executat de Laboratorul de botanica farmaceutica al Facultatii de farmacie. Lucrarea contine inclusiv o schita a padurii Cernica din acea perioadă și care conține mai multe toponime (nume ale unor locuri) ale acestei paduri.

Lucrarea a fost scrisa de farm. dr. S. Forstner, farm. A. Gheorghiu, farm. dr. Elena Ionescu-Matiu, Bucureşti si publicata in revista Farmacia, 1959 (Anul 7, nr

Fotografii din 1933 - Manastirea Cernica.

Imagini Manastirea Cernica din anul 1933.

Scoala veche din Manolache nr. 38 - Cl. I-IV si amintiri colaterale. Monografia Comunei Catelu 1967.

Actualizare 26-feb-2023:

Vă prezentăm noi imagini cu școala din Manolache, cu învațătoarea Stefania Ionescu și elevii săi, inclusiv o lista cu numele unora dintre aceștia, din anii 1968 - 1975. De asemenea prin amabilitatea D-nei Ionescu, am putut afla mai multe detalii cu privire la invatatorii care au activat la această școală și anume:

-Înainte de 1940 - o învățătoare din Basarabia (rusoaică)

-În 1940- soții Tănase Doina și Mihai

-între anii 196* - 1968- Marinescu Paul

Scoala Mica din Tanganu. Serbari scolare de altadata.

Actualizare: 24-ian-2023

24 IANUARIE 1959

Continuam seria de amintiri cu privire la Scoala Mica din Tanganu. 

24 ianuarie 1959… Se împlinea un secol de la una dintre cele mai importante evenimente din istoria multiseculară a României : Unirea Principatelor. Evenimentul a fost onorat de Școala Mică din Tânganu cu o serbare deosebită.

File de istorie locala. Viata parohiilor: Balaceanca. Emisiune Trinitas 2010.

Continuam prezentarea filelor de istorie ale comunei Cernica. Astazi va prezentam o emisiune despre satul si parohia Balaceanca realizata in anul 2010 de catre Trinitas TV, avand ca invitati pe preotul Mihai Pirlog (preot paroh in Balaceanca intre anii 2002-2013), Dl. Nicolae Petrache, dascal si cantaret al bisericii Balaceanca pentru mai bine de 52 de ani si pe Dl. Gheorghe Popescu, consilier al bisericii. Filmul a fost pus la dispozitia portalului Vox Cernica de catre Dl. Nicolae

Clasa a V-a an scolar 1956-1957. Scoala Gimnaziala nr. 1. Cernica.

Provocare pentru cernicasi. Vă recunoașteți bunicii si strabunicii din aceasta fotografie?!

In premiera, va prezentam fotografia clasei a V-a a Scolii Gimnaziale nr.1 Cernica, Raionul Branesti, Regiunea Bucuresti promotia 1956-1957. cu elevi din Cernica, Caldararu si Tanganu.

Va invitam si pe Dvs sa ne trimiteti fotografiile Dvs vechi, relevante si interesante pentru comuna Cernica inclusiv cu explicatiile de rigoare in vederea publicarii.

Recunoasteti aceasta imagine istorica? Click fotografie pentru raspuns.

Daca recunoasteti aceasta imagine "istorică" atunci înseamnă că sunteti din satul Caldararu, Cernica, ați învățat la școala din acest sat și aveti cel putin 14 ani (20 ani ca sa va si amintiti cate ceva) si da aceasta cladire reprezinta fostul WC din curtea scolii generale din Caldararu. Cei mai in varsta isi pot aduce aminte că, în dreapta trotuarului care ducea la acest WC se gasea o livada de prune alb-verzi (bălegoase).

Și dacă sunteti de "gen" masculin atunci cu siguranta va aduceti

Informatia Bucurestiului 7-octombrie-1961. Despre Manastirea Iezărul-Vorniceasa, de la Caldararu-Cernica.

In cele ce urmeaza va prezentam un articol din ziarul "Informatia Bucurestiului" datat 7-octombrie-1961 (erata din imagine unde in mod gresit este specificata data de 8-octombrie-1961) si care relateaza stiri cu privire la descoperirea locului de la Caldararu,Cernica, ("la morti") unde a fost zidita Manastirea Iezărul-Vorniceasa, si de asemenea cu privire la descoperirea unei necropole feudale din secolul XVII (63 morminte) si a uneia din cele mai mari necropole neolitice din Europa de 369

Vox Cernica TV