Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

vasile bolboja 100

VA RUGAM NU EZITATI SA NE TRIMITETI FOTOGRAFIILE DVS. VECHI PENTRU A FI PUBLICATE.

Actualizare 06-apr-2024 - Recurs La Memorie - Poezie + Fotbal Cernicaș Școlar - 1962

La Școala elementară din Cernica, în anul școlar 1961-1962, în clasa a 7- a apărut o elevă deosebită. Numele ei Crihan Mihaela. Era fata unui inginer agronom repartizat la defunctul IAS Fundeni. Locația familiei sale era fostul conac *al lui Udrea*, situat pe șoseaua Cernica- Bălăceanca … Acum, acolo este amplasată noua mega-construcție… LIDL… Și o precizare importantă, ferma boiereacă, de pe timpuri, era înconjurată de pomi frunctiferi de soi..

     Mihaela era total deosebită de localnicele noastre eleve.  Avea o culoare a pielii de porțelan, finuță, delicată îmbrăcată modern cu fustiță și codițe…,

   În curtea spațioasă a Școlii din Cernica se juca, în fiecare bucățică de  timp liber fotbal, curse de alergări pe circa 40 metri și uitatul, azi, jocul de viteză și abilitate, *Uliul și porumbeii*. Vom reveni cu amănunte…

    Pe autorul acestor amintiri îl bântuia, îl neliștitea pe atunci, un …talent poetic…! Așa că s-a pus pe treabă pentru expunerea… talentului… și  a compus o poezie despre… Mihaela.. Care începea cam așa :

         Hai  la cireșele

         Și mai bune și mai rele

         Oferite de o fetiță

         Cu codițe și-o fundiță…

     *Opera* a fost mediatizată colegilor .  Dinu Mihai (elev din Căldăraaru)

a luat foaia cu poezia și a plasat-o … direct pe banca din față ocupată de Mihaela…! Aceasta s-a ridicat în picioare și-a schimbat culoare de porțelan în alta cu nuanțe… roșietice…a luat foaia cu pricina (poezia) și s-a oprit în cancelarie… Acolo a depus *opera* chiar pe masa exigentului director, profesorul de matematică, Monaru Ion… Autorul a înlemnit…! Se aștepta la o urechială zdravană completată cu ceva palme… Pe vremea aceia asemenea corecții erau admise și apreciate de …părinți… în educarea odraslelor…Dar surpriză, corecția nu s-a produs, căci urma o vizită a elevilor (precizăm că era primăvara anului 1962) în pădurea Cernica din imediata apropiere..

   Acolo, fete și băieți, viorele și ghiocei, toporași .. alte flori și …, voie bună… ! Evident că a fost luată și o minge de fotbal… Ba chiar fost găsită și o poieniță unde s-a încins o mini-partidă de fotbal… Bucuria băieților dar… severul director a dictat …*Poetul nu are voie să joace*…Acesta a stat deoparte cu lacrimi în ochi, privit cu compasiune și … ironie de frumoasele codane (aveau în jur de 14 ani !)..  Și așa a  fost frânt, din start !, un posibil talent poetic din comuna noastră…

   Istoria noastră comunală consemnează “vârfuri” de tot felul: medici, ofițeri, avocați, actori, istorici, ingineri, preoți, ziariști, fotbaliști, economiști, profesori, … etc.    Nu și…  poeți…!

3 aprilie  2024                      Vasile Bolboja

 

Articol initial 27-03-2024

Continuăm să vă prezentăm fotografii din istoria comunei noastre de data aceasta una document de la Scoala comunală Cernica…De retinut că în acei ani existau două comune Cernica (satele Căldăraru, Cernica, Tînganu) și Bălăceanca (satele Bălăceanca și Poșta) . Școala comunală de 7 clase elementare era cea de la Cernica. Așadar în fotografia noastră regăsim elevi din cele trei sate. Începând cu anul școlar 1960-61 s-a înființat Școala elementară de 7 clase în Tânganu iar din anul școlar următor 1961-62 s-a generalizat învățământul elementar de 8 clase.

Precizăm că fotografia a fost realizată în vara anului 1961și cuprinde elevi născuți în jurul anului 1948 la terminarea clasei a 5-a. O parte dintre elevele din fotografie au abandonat clasele următoare. Au continuat doar Tudor Gheorghița și Gherase Maria din Cernica și Florica și Gherghina Mușat (verisoare) din Tânganu… .
Vom prezenta pe cei identificați prin rând și poziția pe care o ocupă.

Scoala comunala Cernica - Caldararu - Tanganu - 1961Rândul de sus de la stânga la dreapta:
Petre Gheorghe (Țâru) (1) - Cernica
Alecu Gheorghe (2) - Cernica
Neacșu Constantin (3) - Cernica
Oprea Dumitru (5) - Cernica
Tache Alexandru (6) - Căldăraru
Dinu Mihai (7) - Căldăraru
Manea Dumitru (8) - Cernica, viitorul cunoscut și regretat fotbalist
Arghirescu Constantin (9) - Căldăraru
Năstase Adrian (10), fiul unui tehnician agronom locuitor lăngă Mănăstirea Cernica
Dumitrică Florea (11) - Tânganu
Stoica Vasile (12) - Tânganu

Rândul de la mijloc de la stânga la dreapta
Stanciu Alexandru (1) -Tânganu
Frangulea Frățilă (2) - Cernica
Matei Constantin (5) - Tânganu
Gheorghe Florea (Goreață) (6) - Căldăraru
Stoian Vasile (7) - Tânganu
Gheorghe Constantin (Titel) (8) - Cernica
Pârvu D. Nicolae (9) - Tânganu
Pavel Constantin (10) - Căldăraru
Bolboja Vasile (11) - Tânganu

Rândul trei de la stânga la dreapta
Ioniță Constanța (3) - Cernica
Tudor Gheorghița (4) - Cernica
Ivan Ecaterina (5) - Cernica
Mușat Florica (6) - Tânganu
Mușat Gherghina (7) - Tânganu

Așezate prima Oros Maria - Cernica
A doua Gherase Maria - Cernica Și pentru că facem… recurs la memorie să prezentăm și alte detalii generate de această fotografie.

  • Prima dintre cele două profesoare din fotografie este Păun Rodica, diriginta clasei. Ulterior s-a căsătorit cu directorul școlii, exigentul profesor de matematică, Monaru Ion.
  • Majoritea covârșitoare a fetelor era(u) din Cernica. Doar cele două Mușat (Florica și Gherghina) din Tânganu s-au încumetat să facă naveta Tânganu - Cernica. Deasemenea din Cernica au terminat cele 7 clase, Gherase Maria și Tudor Gheorghița… Nu avem stiința să fi fost vreo elevă din Căldăraru…
  • Lipsesc sau nu i-am identificat noi elevi cunoscuți precum Iordache Dumitru (Căldăraru), Pârvu T. Nicolae și Tănase Florea (Tânganu),
  • Ca o curiozitate în clasa a 7-a am avut o nouă colegă Crihan Mihaela ! Era fata unui inginer agronom care avea repartizată locuința de serviciu în fostul conac al lui Udrea, azi dispărut, înlocuit de mega depozitul LIDL… Era o fată frumoasă, cochetă, elegantă, finuță, modern îmbrăcată care a atras, imediat, atenția… băieților locali…! Vom reveni cu o amintire legată de această apariție insolită…!

26 martie 2024 Vasile Bolboja

A se citi si:

Recurs la memorie – Scoala mica din Tanganu - 1959

Scoala veche din Manolache nr. 38 - Cl. I-IV si amintiri colaterale. Monografia Comunei Catelu 1967.

Opinii. NICOLAE ANDREI şcoala generală din Căldăraru comuna Cernica, judeţul Ilfov.18-feb-1976

Clasa a V-a an scolar 1956-1957. Scoala Gimnaziala nr. 1. Cernica.

Situatia scolara in anul 1948 la scoala Caldararu.

Scoala Caldararu, Cernica. Amintiri, amintiri.

Recunoasteti aceasta imagine istorica? Click fotografie pentru raspuns.

Invatamantul cernicas in jurul bornei 1960.

S-a stins un dascal minunat ! Rotaru Petre Mihai.

 

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV