In anii 1959-60 în locul micilor bălți și lacuri care înconjurau râul Colentina pe teritoriul comunei noastre, Cernica, a fost amenajat lacul antropic cu acelasi nume, cel mai mare (360 ha) dintre cele 10 care însoțesc legendarul râu muntean în drumul său bucureștean... Asociat a fost construit și digul si stăvilarul care regularizeaza nivelul apelor acestui lac... 

Noi, cei mai în vărstă am fost martori ai acest eveniment care a marcat profund viața comunei noastre..

 

stavilar cernica 3 stavilar cernica 1

 

 

 

Cernica zona turistica atractii turism introInspre finalul anilor ‘70 ai secolului trecut a fost construit un complex turistic în apropierea mănăstirii Cernica. Debutul s-a făcut cu un restaurant cu rezonanțe mioritic-turistice.. Apoi a fost construit un ștrand dotat cu un bazin pentru copii, 3 (trei) mini-terenuri de fotbal, unul de baschet și un altul de volei... Am fost și noi acolo și ne-am satisfăcut necesitatea și dragostea pentru destindere, pentru sport, pentru fotbal în special...mai multe detalii click aici.

 

 

Stadionul FAUR fostul Metalul 1Stadionul FAUR fostul Metalul 2La marginea cartierului Pantelimon era (!) renumita bază sportivă Metalul-click aici, mândria lucrătorilor de la defuncta întreprindere "23 August", a cartierului estic al capitalei dar și a satelor din apropiere - Dobroiești, Pantelimon, Brănești, Cernica... În anul de vărf, 1984 clubul Metalul a fost al treilea din România (după Steaua și Dinamo) care a asigurat zestrea de 20 medalii de aur la Olimpiada de la Los Angles din acel an... Clubul avea o bază sportivă de excepție...Despre președintele clubului un mucalit a spus - Ăsta consideră clubul nostru ca pe grădina lui de țăran... Președintele în cauză (între anii 1981-1991) era regretatul nostru consătean, Ion Sava... Am fost și noi (adesea) acolo... Acum totul este în împărăția ierburilor, a nepăsării, a dezolării..

Semnatarul acestor rânduri a absolvit Școala Profesională Electro-Aparataj, meseria strungar... A fost repartizat la nou înființată Fabrica de Mașini-Unelte și Agregate București (FMUAB).. Acolo s-au construit renumitele strunguri carusel.. Erau expediate nu în Bulgaria sau Albania ci în SUA, Brazilia sau Japonia... Și se întreba atunci, dar și acum, cum au putut fiii de țărani plecați de la "coada vacii" și de la "coarnele plugului" să producă aceste minunății ale tehnicii mondiale...

... Și a fost martor ocular la construirea acestor bijuterii tehnice......

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV