Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 
ACTUALIZARE 14.06.2024
De la 1 iulie 2024 tariful la apa si canalizare in comuna Cernica creste cu 12.16% de la 15.30 lei/mc la 17.16 lei mc.

Asa cum am arătat in articolele precedente, in fapt, invocându-se obligația unei aplicări a unei strategii tarifare, aceste creșteri de tarife nu reprezinta altceva decât acoperirea ineficientelor activităților acestui operator si nu au de-a face decât într-o mica măsura cu necesitățile de dezvoltare a investițiilor si nimic de-a face cu puterea de cumpărare a majorității consumatorilor din comuna Cernica. 

Conform celor spuse de locuitorii satelor din Cernica, tarifele nu se justifica deloc ținând cont si  de calitatea serviciilor furnizate: apa cu gust ridicat de clor, apa nu este suficient de pura având culoarea galbena (de cel puțin de 2 ori pe săptămâna), miros urat, presiune redusa. 

Nu înțelegem de ce acest operator se mira ca locuitorii acestei comune prefera sa nu se racordeze sau sa se racordeze clandestin la rețeaua de apa si canalizare, in condițiile in care tarifele practicate sunt printre cele mai mari din tara.

Pentru comparație in București tariful unui 1 MC de apa si canalizare este de 10.24 lei inclusiv TVA deci cu 40% mai mic fata de tarifele Apa Ilfov, in condițiile in care, problemele acestui operator Apa Nova, pot fi apreciate ca mult mai complexe decât a operatorului Apa Ilfov.

 

COMUNICAT APA ILFOV -  ACTUALIZARE 14.06.2024

Informare privind modificarea tarifelor pentru serviciile de apă-canalizare

Vă informăm că tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu apă potabilă și de
canalizare-epurare au fost modificate, după cum urmează:
7.61 lei fără TVA/mc, preț apă potabilă
8.13 lei fără TVA/mc, tarif canalizare-epurare

Prețul și tariful mai sus menționate se aplică începând cu data de 01.07.2024 si se vor regasi in factura emisa in luna august 2024 (pentru consumul lunii iulie).

Noile preturi reprezinta tarife unice pentru toate localitățile deservite de catre Apă – Canal Ilfov S.A. cu servicii publice de alimentare cu apă și de canalizare din județul Ilfov. Acestea au fost avizate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) prin Decizia nr.216/13.06.2024, care poate fi consultata pe site-ul companiei.

Este de reamintit faptul ca pentru facturarea serviciului de canalizare-epurare Operatorul aplica un procent de 80% din apa potabila consumata, ceea ce genereaza implicit o compensare a nivelului de tarif aprobat (valabil pentru utilizatorii casnici individuali si colectivi).

Modificarea tarifelor are loc în contextul implementării proiectului major de investiții în infrastructura de apă și apă uzată realizat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, proiect a cărui valoare totală majorată este de peste 2 miliarde lei cu TVA și de care beneficiaza 22 de localitati din județul Ilfov. Proiectul este cofinanțat, in cea mai mare parte, de Uniunea Europeană, dar si de la bugetul de Stat, bugetul județean si bugetele locale, precum și din contribuția financiară a Operatorului.

Strategia tarifară a fost determinată în cadrul Analizei cost – beneficiu, astfel încât să asigure, în principal, sustenabilitatea Proiectului (POIM), tarifele fiind ajustate în fiecare an atât în termeni reali, cât și pe baza inflației conform formulei de actualizare avizate de către ANRSC.

Neaplicarea tarifelor în conformitate cu Strategia tarifară aprobată este prezentată ca o situație gravă de neîndeplinire a condiționalităților finanțării nerambursabile, consecința directă fiind rezilierea contractului de finanțare. Rezilierea contractului de finanțare înseamnă pierderea oportunităților de finanțare din fonduri U.E. și implicit a celor de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov.

În ciuda dinamicii cresterii preturilor de servicii si produse, ultima majorare a tarifelor pentru serviciile publice de apa-canalizare fost aplicata in luna februarie 2023.

În concluzie, ajustarea tarifelor în conformitate cu strategia tarifară reprezintă condiție esențială pentru finanțarea și sustenabilitatea proiectului de investitii POIM, asigurând resursele necesare dezvoltării durabile a comunităților din județul Ilfov și a conformării României la Directivele Uniunii Europene.
Cu deosebită considerație,

Apă Ilfov

Cosmarul consumatorilor unei resurse (banale), apa, nu inceteaza, se prelungeste anul acesta odata cu noile cresteri anuntate pe 5-ian-2023 de catre operatorul Apa Ilfov. Aceste cresteri vor continua in 2024 si 2025. Incepand cu anul 2023 un 1 mc de apa si canalizare va avea un cost de 15.30 lei per MC inclusiv TVA, pe toata aria de operare din judetul Ilfov reprezentand o crestere de... ATENTIE... 34.23% fata de anul 2022 adica de mai mult de doua ori decat rata inflatiei pe anul 2022.

La o socoteala simpla cu privire la un consum mediu pe gospodarie de 15 MC, consumatorii vor scoate din buzunar in fiecare luna 230 lei.

Clientii acestui operator sunt deja notificati pe email sau prin posta ca pretul si tariful mai sus mentionat se aplica incepand cu data de 01.02.2023 pentru intreaga arie de operare, fiind tarife unice pentru toate localitatile deservite de catre Apa - Canal Ilfov S.A. cu servicii publice de alimentare cu apa si de canalizare din judetul Ilfov.

In articolul Tarife apa si canalizare in comuna Cernica majorate cu 30% incepand cu 1 aprilie 2022. va prezentam motivele invocate de catre acest operator pentru cresterile nesustenabile si nerealiste a acestor tarife inclusiv evolutia lor pentru perioada anilor 2020-2025 in termeni reali si nominali si pe care le puteti revedea mai jos. 

In continuare ramanem la opinia noastra exprimata in articolul mentionat mai sus, aceste cresteri de tarife nereprezentand altceva decat, acoperirea ineficientelor activitatilor acestui operator si nu au de-a face decat intr-o mica masura cu necesitatile de dezvoltare a investitiilor si nimic de-a face cu puterea de cumparare a majoritatii consumatorilor.

Pentru comparatie in Bucuresti tariful unui 1 MC de apa si canalizare este de 7.97 lei inclusiv TVA deci la jumatate fata de tarifele Apa Ilfov, in conditiile in care, problemele acestui operator Apa Nova, pot fi apreciate ca mult mai complexe decat a operatorului Apa Ilfov.

Comunicat presa 

Începând cu serviciile furnizate în luna februarie 2023, Apă Ilfov va practica noi tarife pentru serviciile publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare-epurare:

6,80 lei fără TVA/mc, preț apă potabilă

7,24 lei fără TVA/mc, tarif canalizare-epurare

Modificarea tarifelor are loc în contextul implementării proiectului major de investiții în infrastructura de apă și apă uzată realizat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare de care vor beneficia locuitorii din județul Ilfov. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, în cea mai mare parte, de la bugetul de Stat, bugetul județean si bugetele locale, precum și din contribuția financiară a Operatorului.

Decizia de majorare a tarifelor nu este o decizie arbitrară a Operatorului Apă Ilfov sau a Autorităților Locale beneficiare, ci este o conditionalitate pentru finantarea proiectului major în cadrul POIM.

Astfel, în conformitate cu Analiza cost-beneficiu care a fost întocmită în baza dispozițiilor Hotărârii de Guvern 677/2017 privind aprobarea Metodologiei de analiză cost-beneficiu pentru investițiile în infrastructura de apă, cât și în conformitate cu prevederile Contractului de Finanțare, Operatorul are obligația aplicării unei Strategii tarifare.

Strategia tarifară a fost determinata in cadrul Analizei cost – beneficiu, astfel incat să asigure, în principal, sustenabilitatea Proiectului (POIM), tarifele fiind ajustate atât în termeni reali, cât și pe baza inflației.

Neaplicarea tarifelor în conformitate cu Strategia tarifară aprobată este prezentată ca o situație gravă de neîndeplinire a condiționalităților finanțării nerambursabile, consecința directă fiind rezilierea contractului de finanțare. Rezilierea contractului de finanțare înseamnă pierderea oportunităților de finanțare din fonduri U.E. și implicit a celor de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov.

În concluzie, modificarea tarifelor în conformitate cu strategia tarifară reprezintă condiție esențială pentru finanțarea și sustenabilitatea proiectului de investitii POIM, asigurând resursele necesare dezvoltării durabile a comunităților din județul Ilfov și a conformării României la Directivele Uniunii Europene.

A SE CITI SI

Nu este o pacaleala de 1 aprilie. Daca nu ati primit inca, notificarea de la operatorul de Apa Canal Ilfov, va anuntam noi pe aceasta cale ca, incepand cu 1 Aprilie 2022, veti plati pentru 1 mc de apa si canalizare urmatoarele tarife:

    Lei / 1 mc TVA Pret cu TVA
1 iulie 2019 Apa 3.92 9% 4.2728
  Canalizare - Epurare 4.17 9% 4.5453
  Total 8.09 9% 8.8181
         
1 ianuarie 2022 Apa 4.43 9% 4.8287
  Canalizare - Epurare 4.71 9% 5.1339
  Total 9.14 9% 9.9626
         
1 aprilie 2022 Apa 5.07 9% 5.5263
  Canalizare - Epurare 5.39 9% 5.8751
  Total 10.46 9% 11.4014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Crestere tarife la 1 Aprilie 2022 in % (nominal) Crestere tarife la 1 Aprilie 2022 in % (real) - in baza inflatiei estimate 1 iulie 2019 - 31-martie-2022
     
  Fata de 1 iulie 2019 Fata de 1 iulie 2019
Apa 29.3% 12.4%
Canalizare-epurare 29.3% 12.3%
Total 29.3% 12.3%
  Fata de 1 ianuarie 2022 Fata de 1 ianuarie 2022
Apa 14.4% 13.6%
Canalizare-epurare 14.4% 13.6%
Total 14.4% 13.6%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Incepand cu anul 2023 aceste tarife vor creste si mai mult (cu inca 16% in termeni reali fata de 1 aprilie 2022) conform "Planului anual de evolutie a tarifelor operatorului Apa Canal Ilfov" asa cum se poate vedea in documentul atasat mai jos.

Dupa cum vedeti cresterile tarifelor nu sunt (doar) in termeni nominali (care includ inflatia) ci in termeni reali (exclud inflatia) in acest fel cresterile procentuale avand un impact si mai mare asupra nivelului tarifelor exprimate in valori nominale.

tarife_apa_canal_ilfov.jpgJustificarea acestor tarife ABERANTE, dupa parerea noastra, (fata de tarifele practicate de alti Operatori, de ex. Apa Nova Bucuresti, care are un tarif la momentul acesta de 4.15 lei / mc pentru apa si 2.19 lei /mc canalizare fara TVA) este facuta in baza conditionalitatilor incluse in contractele de finantare pentru obtinerea finantarii din fonduri europene sau de la bugetul de stat.

Se pare ca una dintre aceste conditionalitati este respectarea strategiei de tarifare care a fost luata in calcul in analiza cost-beneficiu (sau elaborata in baza datelor din ACB) realizata pentru proiectele de apa si canalizare din judetul Ilfov.

Toate bune si frumoase, insa se pare ca "ceva e foarte putred in Danemarca" cu aceasta "strategie" de tarifare si care se pare ca nu prea are de-a face cu conceptul de "willingness to pay" ("disponibilitatea de a plati" sau "pretul maxim pe care un client este dispus sa il plateasca pentru un produs / serviciu) si de asemenea nu (prea) ia in considerare "puterea de cumparare" / veniturile majoritatii locuitorilor din Cernica / Ilfov.

Mai degraba aceasta "strategie" suna a "strategie de luat cu japca" si cineva se joaca de-a "strategia" si cu cifrele pe hartie fara nici o corelare a acestora cu puterea de cumparare a romanilor si fara prezentarea tuturor argumentelor factuale necesare.

La 1 Aprilie 2022, acest tarif (doar pentru ca asa zice strategia) va fi cu aproape 30 % mai mare in termeni nominali fata de 1-Iulie-2019, ceea ce insemna o crestere in termeni reali (in baza estimarilor CPI 1 Iulie 2019 - 31 Martie 2022) de aproximativ 12.4% fata de 1-iulie-2019 si cu 13.6% fata de 1-ianuarie-2022. Inflatia luata in calcul pentru perioada 1-Iulie-2019 - 31-Martie-2022 a fost estimata dupa cum urmeaza:

100 1-Jul-19
101.9 31-Dec-19
104.5 31-Dec-20
113.1 31-Dec-21
113.3 31-Jan-22
115.1 31-Mar-22

 

Dupa cum se poate vedea in descrierea "Tarifelor" de mai jos, Apa Canal Ilfov pare a se scuza ca nu este din vina lor aceasta crestere de tarife si pare a "jura" ca decizia de crestere nu este una "arbitrara". Totusi nu este suficienta o simpla afirmatie cu trimitere la o "strategie" si la "analiza cost-beneficiu" (ACB) pentru a ne convinge ca decizia nu este una "arbitrara" sau mai bine spus "discretionara". 

Ar fi fost minunat ca ACB si descrierea tuturor ipotezelor sa fie prezentate public astfel incat sa fim convinsi ca nu este o decizie "cvasi-monopolistica" asa cum au inceput sa ne obisnuiasca toti operatorii / furnizorii de utilitati sub privirea "mimătoare" plină de "compasiune" și cel putin "neputincioasă" / "neștiutoare" a autoritatilor.

ACB-ul si ipotezele / estimarile facute la momentul respectiv, au fost utile pentru decizia de a investiti sau nu in alimentarea cu apa a ilfovenilor.

Fondurile europene se dau tocmai pentru a ajuta un proiect care nu este financiar rentabil, dar care ar trebui sa fie realizat, din cauza beneficiilor economice pe care le aduce.

Ipotezele / estimarile cu privire la realizarea / cresterea veniturilor nominale / reale nu pot ramane in realitate "batute in cuie" asa cum au fost ele estimate initial in vederea analizei deciziei de finantare. 

In dinamica de dupa implementarea proiectului nici o ipoteza si nici o estimare nu va mai fi ca cele din foile de calcul / planurile initiale. Orice strategie cu privire la orice variabilă a operatiunilor proiectului (nu doar deciziile care privesc veniturile ci si cele referitoare la cheltuieli / investitii / finantare / etc etc.) trebuie sa tina cont de mediul inconjurator in care opereaza si de realitatile economice din "teren" nu imaginate pe hartie si aplicate fara discernamant in vederea mentinerii "sustenabilitatii" proiectului.

Un proiect, indiferent de natura lui, nu poate fi "sustenabil" daca clientul nu poate suporta "pretul" pe care trebuie sa-l plateasca. Mai devreme sau mai tarziu va cauta si va gasi alternative / substitute pentru ceea ce nu isi mai permite in anumite circumstante. 

Totusi, in aceste circumstante in care cifrele pe hartie (care suporta orice), arata că, "cu atat ar trebui sa fie" o crestere reala a tarifelor de apa si canalizare pentru a da bine la FRIR/ERIR si FVNP/EVNP, oare ce va face acest Operator si ce "strategie" va mai scoate din "cămașă" (de fapt acum la moda este "jobenul") in momentul in care locuitorii vor incepe sa se deconecteze de la retea si/sau vor incepe sa-si refaca vechile puturi sau sa-si construiasca altele noi ?!

Se poate face foarte repede un calcul de rentabilitate (ACB) pentru un "proiect" de a săpa / realiza un puț si de a beneficia de apa pompată local, in comparatie cu "racordarea" la reteaua publica.

Va asiguram ca fiecare banut in plus adaugat la nivelul acestor tarife si fiecare mc consumat suplimentar, va da iar de lucru fântânarilor și va face din ce in ce mai atractivă alternativa "tradițională" de a asigura aceasta resursa vitala, pentru care "taxarea" aferenta devine din ce in ce mai greu de suportat datorita nepăsarii noastre sau datorita nepasarii, ineficienței, lăcomiei furnizorilor de utilități si a lipsei unor reglementari reale, care sa protejeze consumatorii de excesele acestor "samsari" de resurse naturale.

Apa ca si toate celelalte utilitati, in special cele energetice, au devenit produse de "lux" ele fiind necesare de fapt, in majoritatea cazurilor, doar pentru supravietuire. La tarifele de mai sus, poti spune ca Romania se afla in desertul Sahara si nu este una dintre tarile cele mai bogate din lume cu privire la aceasta resursa si nu numai.

Este posibil ca noi sa nu ne "prindem" totusi si poate ca aceasta este "strategia" prin care Operatorul, incearca sa-i faca pe cei care sunt "mufați" la canalizarea existentă, să plateasca si pentru deversarile clandestine ale unor "clienti" deja "captivi" in retea. Ar fi o solutie doar daca tarifele ar scadea (nu sa creasca) la un nivel optim suportabil, mai ales in conditiile lipsei altor stimulente ca acestia sa plateasca totusi pentru serviciile de apa si canalizare.

Deocamdata, neavand alte date la dispozitie, ne oprim aici in a ne exprima punctul de vedere cu privire la aceste cresteri de tarife fara nici o legatura cu posibilitatile majoritatii locuitorilor din comuna Cernica.

Totusi va invitam si pe Dvs. sa va spuneti opinia cu privire la cele de mai sus si de asemenea rugam Apa Canal Ilfov sa ne transmita sau sa publice pe site-ul lor, ACB-ul si strategia de tarifare cu toate detaliile, deci publicarea in integralitate a acestor documente si nu doar o referinta catre acestea, astfel incat sa vedem daca intradevar gresim cu ceva in cele spuse mai sus. 

 

 A se vede si click aici: Tarife 

"Începând cu serviciile furnizate în luna aprilie 2022, Apă Ilfov va practica noi tarife pentru serviciile publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare-epurare:

5.07 lei fără TVA/mc, preț apă potabilă

5.39 lei fără TVA/mc, tarif canalizare-epurare

Modificarea tarifelor are loc în contextul implementării proiectului major de investiții în infrastructura de apă și apă uzată realizat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare de care vor beneficia locuitorii din județul Ilfov. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, în cea mai mare parte, de la bugetul de Stat, bugetul județean si bugetele locale, precum și din contribuția financiară a Operatorului.

Decizia de majorare a tarifelor nu este o decizie arbitrară a Operatorului Apă Ilfov sau a Autorităților Locale beneficiare, ci este o conditionalitate pentru finantarea proiectului major în cadrul POIM.

Astfel, în conformitate cu Analiza cost-beneficiu care a fost întocmită în baza dispozițiilor Hotărârii de Guvern 677/2017 privind aprobarea Metodologiei de analiză cost-beneficiu pentru investițiile în infrastructura de apă, cât și în conformitate cu prevederile Contractului de Finanțare, Operatorul are obligația aplicării unei Strategii tarifare.

Strategia tarifară a fost determinata in cadrul Analizei cost – beneficiu, astfel incat să asigure, în principal, sustenabilitatea Proiectului (POIM), tarifele fiind ajustate atât în termeni reali, cât și pe baza inflației.

Neaplicarea tarifelor în conformitate cu Strategia tarifară aprobată este prezentată ca o situație gravă de neîndeplinire a condiționalităților finanțării nerambursabile, consecința directă fiind rezilierea contractului de finanțare. Rezilierea contractului de finanțare înseamnă pierderea oportunităților de finanțare din fonduri U.E. și implicit a celor de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov.

În concluzie, modificarea tarifelor în conformitate cu strategia tarifară reprezintă condiție esențială pentru finanțarea și sustenabilitatea proiectului de investitii POIM, asigurând resursele necesare dezvoltării durabile a comunităților din județul Ilfov și a conformării României la Directivele Uniunii Europene."

ACTUALIZARE 9-MARTIE-2022

Problema cresterii tarifelor nu se rezuma doar la comuna Cernica , ci la intreg judetul Ilfov si la nivelul altor operatori de apa cum ar fi EURO APAVOL S.A. dupa cum puteti vedea si in articolul de mai jos:

Preluare din JURNALUL DE ILFOV

Consiliul Local al comunei Ştefăneştii de Jos a decis, în ședința ordinară, care a avut loc în data de 24 februarie, la sala de şedinţe din Str. Stadionului nr. 1, să retragă de pe ordinea de zi un proiect de hotărâre cu implicații în politica tarifară pentru alimentare cu apă și canalizare în localitate. Consilierii au observat că din aprilie 2022, tarifele aplicate de SC Euro Apavol SA se majorează cu peste 100%, motiv pentru care au solicitat acestei instituții explicații referitoare la creșterea prețului la apă, pentru locuitorii din Ștefăneștii de Jos.

Primul proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței avea drept scop aprobarea mandatării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Euro-Apa şi a reprezentantului unităţii administrativ teritoriale comuna Ştefăneştii de Jos să aprobe strategia tarifară conform rezultatelor analizei cost-beneficiu pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din aria de operare a S.C. Euro Apavol S.A., în perioada 2014 – 2020“, precum şi modificările contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare. Prin acest document s-a propus CL acordarea unui mandat special reprezentantului comunei Ştefăneştii de Jos în cadrul AGA a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Euro-Apa, viceprimarului Gheorghiţă Virgiliu Mircea Daniel, în vederea exercitării, în numele şi pe seama comunei Ştefăneştii de Jos, a votului favorabil privind aprobarea Strategiei Tarifare, prevăzută în anexa nr. 1 la hotărârea de consiliu, conform rezultatelor Analizei Cost-Beneficiu pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din aria de operare a S.C. Euro Apavol S.A., în perioada 2014 – 2020“, precum şi a modificării Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare.

Prețul apei crește la 4,89 lei, de la 2,04 lei

În urma discuțiilor pre­mergătoare supunerii la vot a proiectului de hotărâre inclus pe ordinea de zi a ședinței de CL, consilierii au observat că în ”Strategia de tarifare conform rezultatelor analizei cost-beneficiu pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a SC Euro Apavol SA în perioada 2014 – 2022”, tariful aplicat din aprilie 2022, pentru comuna Ștefăneștii de Jos va fi de 4,89 lei, față de tariful inițial de 2,04 lei pentru apă, iar pentru apă uzată, tariful crește la 2,61, lei, de la aceeași dată, față de tariful de 1,58 de lei. O majorare semnificativă și împovărătoare pentru cetățenii comunei Ștefăneștii de Jos, care vor avea de suportat din luna aprilie facturi mai mult decât duble la apă. Consilierii și viceprimarul Mircea Gheorghiță au retras proiectul de pe ordinea de zi și au contactat SC Euro Apavol SA pentru a cere explicații legate de motivele care au condus la dublarea peste noapte a prețului la apă pentru comuna Ștefăneștii de Jos.

Mircea Gheorghiță, vice­primarul comunei Ște­făneștii de Jos, a reiterat faptul că proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, deoarece consilierii locali au sesizat că SC Euro Apavol SA majorează prețurile la apă foarte mult. ”Consilierii au sesizat că ­aceas­tă societate dublează prețurile la apă, fără să fi notificat cetățeanul. De aceea, ­le-au cerut re­prezentanților ­acestei so­cietății să vină în ședința de CL pentru a da explicații referitoare la tarif. Ceea ce s-a și întâmplat. Aceștia spun însă că este vorba despre un tarif unic impus de finanțator. Acesta este motivul pentru care am decis să solicităm să vedem și noi contractul prin care finanțatorul cere acest tarif unic. Reprezentanții SC Euro Apavol SA ne-au spus că...

CLICK AICI PENTRU TOT ARTICOLUL

 

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV