Colinde si traditii de Craciun, Cernica-Caldararu

Articol in curs de actualizare

Da este adevarat. Traditiile de Craciun nu s-au stins (inca) in satele Comunei Cernica, chiar daca in ultimii ani din ce in ce mai multe porti au fost inchise. Dupa cum bine stiti entuziasmul colindatorilor si al gazdelor nu a mai fost si nu mai este acelasi cu care noi cei mai "purii" eram obisnuiti. Acest entuziasm a scazut an de an incepand cu '89 pe fondul dezvoltarii libertatilor capitaliste si multilaterale din Romania.

Personal, as include statistica numarului "portilor inchise/deschise" de sarbatori ca un important indicator macro de apreciere

a nivelului de dezvoltare economica, sociala si culturala a unei tari. Glumesc, binenteles, dar nu putem sa nu recunoastem ca exista o corelatie directa intre acest numar si starea de spirit a colindatorilor/gazdelor. Aceasta stare de fapt cu siguranta nu este una particulara, doar pentru satele comunei Cernica. Acum cateva zile, imi propusesemca acest an sa merg la colindat in Caldararu. Vorbisem deja cu niste fosti "ortaci" de colind din Caldararu, dar nu am mai ajuns sa fac ce imi propusesem. Sa simt ce "colindator eram odata" si sa retraiesc toate sentimentele placute ale sarbatorilor de iarna. Din nefericire, datorita timpului pe care l-am avut a dispozitie,am ratat toata pleiada de colinde care prin traditie se intampla in Caldararu, Cernica.

Totusi mi-am propus ca, acum si in viitorul apropriat, impreuna cu mai multi concetateni si de ce nu cu Dvs. vizitatorii nostrii sa depanam din amintirile noastre si de asemenea sa facem cunoscute toate traditiile din toate satele comunei Cernica, inclusiv colindele cu ocazia sarbatorilor de iarna.

Deocamdata, va prezentam colindele "Seara-i Mare" care au loc in seara de Ajun in Caldararu si de asemenea pe cativa din acesti colindatori. O sa incercam sa va prezentam aceste colinde intr-un mod sistematic si exhaustiv, astfel incat aceste traditii sa nu se piarda. Macar in spatiul virtual, prin intermediul portalului VoxCernica, pus la dispozitia Dvs. Sunt sigur ca multii dintre Dvs. va aduceti aminte de cel putin un colind sau macar de cateva versuri din vreun colind. Poate fondul etnografic al comunei Cernica nu este atat de bogat si de interesant ca cel al Bucovinei de exmplu, dar, daca putem sa il punem in evidenta, si daca mai avem si un pic de bunavointa, de ce sa nu o facem ?!

In Caldararu sarbatorile de iarna incep cu urmatorele colinde (acum doar o schita, urmand ca impreuna cu Dvs sa putem sa fim in masura sa publicam toate versurile si obiceiurile propriu-zise):

"Buna dimineata, la mos Ajun" (dimineata devreme pe 24 decembrie). Colindatorii sunt raplatiti in principal cu covrigi si nuci. 

"Seara-i Mare" (seara de Ajun-24 decembrie) Colindatorii sunt rasplatiti in principal cu bani si tinerii cu cozonac si vin dar si cu alte bunatati

"Steaua" (dimineata zilei de Craciun-25 decembrie)- Colindatorii sunt rasplatiti in principal cu bani

"Plugusorul" (seara, inainte de revelion) - Colindatorii sunt rasplatiti in principal cu bani si tinerii cu vin

"Sorcova" (dimineata, in prima zi a anului) - Colindatorii sunt rasplatiti in principal cu bani

VA ASTEPTAM CU AMINTIRILE DVS.

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV